„Klubrádió
Megbeszéljük...

Dezső András: Még nem volt kész a Magyar Péter-cikk, de ami megjelent, az érvényes

19/03/2024 23:52

| Szerző: Klubrádió

Amikor Magyar Péter kijött a hétvégi Facebook-posztjával, akkor még messze nem volt kész Dezső András cikke annak a bizonyos, nagy visszhangot kapott rendőrségi jelentésnek az ügyéről, sok kérdése maradt. Ezt az újságíró mondta el a Megbeszéljük adásában, hozzátéve: ami megjelent, az teljesen valid és vállalható anyag.

2024. március 19. Megbeszéljük-részlet (2024.03.19. Dezső András)
18:48
00:00

Dezső András újságírót arról kérdeztük a Megbeszéljük adásában, milyen dilemma elé állította őt az, hogy Magyar Péterről kapott egy dehonesztáló rendőrségi jelentést, és az érintett hamarabb hozta nyilvánosságra ennek a tartalmát, őt és a HVG-t bírálva, mint hogy az erről szóló cikke megjelenhetett volna.

Elmondta: Magyar Péter politikai szereplő, tehát újságíróként ugyanúgy kezeli, mint bárki mást, aki a politika színpadára lép, és akiről információkat gyűjt a cikkhez. Ilyenkor a szakmai szabályok a fontosak, meg kell győződni a dokumentum hitelességéről, itt ez megtörtént, meg kell győződni arról, hogy a hozzáférhető információk alapján történhettek-e úgy a dolgok, szóval sok mindent ellenőrizni kell, és meg kell szólaltatni az érintetteket. „Benne voltam egy folyamatban” – jelentette ki az újságíró. 

Dezső András szerint egyébként nem a veszekedés, a magánéleti szál a lényeg, hanem az, hogy Magyar Péter azzal robbant be a közéletbe, hogy azt mondta, a kormány bele akart avatkozni a válásába. Feltette a kérdést, hogy ha ezt a mostani ügyet a megtörténte után nem sokkal, például 2021 elején írja meg, akkor ugyanilyen „támadáscunamit” kapott volna-e, vagy inkább tapsolnak neki, hiszen akkor Magyar még a NER tagjának számított.

Közölte: küldött üzeneteket közvetítőn keresztül Varga Juditnak, de ő nem reagált. Magyar Péterrel is azért ült le beszélni, hogy mondja el az ő verzióját. Jelezte azt is, hogy volt tudomása erről a rendőrségi jelentésről, és azon dolgozott „proaktívan”, hogy megszerezze; nem klasszikus szivárogtatásról volt szó.

„Amikor Magyar Péter előállt ezzel, akkor még messze-messze nem voltam kész a történettel”, fogalmazott, hozzátéve: még sok kérdés maradt. „Dolgoztam valamin és félbe lettem szakítva”, mondta, szerinte kényszerhelyzetbe került azzal, hogy az ügy egyik főszereplője elébe ment. Ezért kényszerült arra, hogy előálljon azzal, amit akkor biztosan tudott. Hozzátette, fontosnak tartotta (volna) megszólaltatni Varga Juditot, lehet, hogy ha ez nem sikerül, és Magyar Péter nem áll elő a saját verziójával, akkor ki se jön a cikkel, mindenesetre anyaggyűjtési fázisban volt. Az biztos, hogy még dolgozott volna az anyagon. Ezzel együtt is hangsúlyozta, hogy ami megjelent, az teljesen valid (érvényes), és vállalható.

Azt is mondta, sose nézte, hogy ki mennyire népszerű éppen, milyen párt tagja, mindig az volt a szempont, hogy ha valaki exponálja magát a közéletben, annak az ügyeinek utánanéz. Említette, amikor Nógrádi Györgyről írt cikket, azután azok utálták, akik Nógrádi tartották a legnagyobb biztonságpolitikai szakembernek. Azt mondta, továbbra is így jár el, és a lap is minden szakmai sztenderdet betartva vizsgálta meg ezt az esetet is. 

Dezső András jelezte, nem esett túl jól neki, hogy lepropagandistázták, de annyiból megérti, hogy aki nem a médiában dolgozik, az nem látja, milyen kontroll van a szerkesztőségekben, hány szűrőn kell átmennie egy ilyen anyagnak, hogy nem az újságíró dönt róla. Kizárt, hogy egy politikai erő manipulálni tudna egy cikket a független sajtóban, ez nem így működik – emelte ki. Hozzátette, nagyon fontos, hogy bízzanak az emberek a független újságírókban, mert az a szerepük, hogy ellenőrizzék az információkat, így tárják a nyilvánosság elé, és névvel-arccal vállalják a felelősséget azért, amit közölnek.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg. Kiemelt kép: Facebook

Megbeszéljük...
2024. március 19., kedd 16:20
Műsorvezető: Bolgár György