„Klubrádió
Reggeli gyors

Tóka: Bármely bejegyzett párttal megállapodhat Magyar Péter

18/03/2024 11:30

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

A regiszterben szereplő bármely egyesülettel és párttal megállapodhat Magyar Péter, hogy nevükben indul az EP-választáson és az önkormányzati választáson – mondta Tóka Gábor politológus. Annak sincs akadálya, hogy a későbbiek során pártot jegyeztessen be.

2024. március 18. Reggeli gyors - részlet 24.03.18. Tóka Gábor
06:58
00:00

Miután március 15-én bejelentette a Talpra magyarok közösségét Magyar Péter, sejthető, hogy a pártalapítás sincs messze. Igaz, erről maga Magyar is beszélt. A bejelentés után pár nappal Márky-Zay Péter is kifejezte támogatását. Magyar a Partizánnak arról is beszélt, hogy az EP-választáson szeretnének elindulni, de ő nem szeretne EP-képviselő lenni, és azt sem tartja reálisnak, hogy a jövőben Magyarország miniszterelnöke legyen. Arra is kitért, hogy az önkormányzati választáson is indulna. Több párttal is tárgyaltak erről, mert új párt bejegyzése már nem tud végigmenni a jelöltállítási határidőig.

"Azért nem tud pártot regisztrálni, mert március 12-én írták ki a választást, és a választási jogszabályok szerint azok a pártok szerepelhetnek jelöltállító szervezetként az európai parlamenti választásokon, illetve azok az egyesületek az önkormányzati választásokon, amelyek a választás kiírásának napján szerepeltek a regiszterben" – mondta a Reggeli gyors hétfői adásában Tóka Gábor politológus. A Vox Populi blog szerzője hozzátette, a regisztrációs folyamatnak is van egy pár napos átfutási ideje, illetve a bíróságnak is jóvá kell hagynia, így belátható, hogy Magyar saját egyesületével és pártjával már nem indulhat.

Ettől függetlenül, a regiszterben szereplő bármely egyesülettel és párttal megállapodhat, hogy nevükben indul. Annak sincs akadálya, hogy a későbbiek során pártot jegyeztessen be.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Tóka Gáborral
2024.03.18., hétfő 8:35
Riporter: Szénási Sándor