„Klubrádió
A lényeg

Az ügyészség a tanúvallomása után visszautasította Magyar Péter állításait

20/03/2024 16:47

| Szerző: Klubrádió

Bár a tanúként meghallgatott Magyar Péter még nem mutatta be bizonyítékait, és későbbi időpontra vissza is hívták emiatt, az ügyészség visszautasította állításait.

A Központi Nyomozó Főügyészség szerda délután azt írta: Magyar Péter korábban a médiában jelezte, hogy hivatali vesztegetésről és annak feljelentése elmulasztásáról szerzett tudomást. Ez ügyben több magánszemély tett feljelentést, amelynek nyomán a Központi Nyomozó Főügyészség szervezeti egysége, a Fővárosi Nyomozó Ügyészség nyomozást rendelt el. Ebben az eljárásban az ügyészség tanúként idézte Magyar Pétert, aki az idézésre szerdán megjelent a nyomozó ügyészségen és tanúként vallomást tett – olvasható a közleményben.

Azt írták: vallomásában Magyar Péter az "úgynevezett Völner-Schadl ügyről" közölt állításokat, amelyeket szerintük nem tudott bizonyítékokkal alátámasztani. Ugyanakkor azt is közölték: mivel Magyar Péter azt állította, nem tudja, milyen ügyben idézték, de rendelkezik bizonyítékokkal, erre tekintettel az ügyészség egy későbbi időpontra újra beidézte őt tanúként azzal, hogy ezen bizonyítékokat hozza magával. Hozzátették tehát, hogy ezek birtokában lehet majd értékelni a Magyar Péter által elmondottakat.

Ezzel együtt az ügyészség képtelen állításnak tartja, hogy ebben az ügyben bizonyítékot tartott vissza, vagy bárki az ügyészségen lévő bizonyítékot semmisített volna meg. Azt írták: az eljárásban mindenki vádlottként szerepel, akivel szemben vádemelésre alkalmas módon bizonyítani lehetett bűncselekmény elkövetését. Hozzátették, az ügyészség az iratok kezelése minden tekintetben a törvényeknek megfelelően járt el.

Az ügyészség visszautasítja Magyar Péternek azt (a vallomásában általa is hipotetikusnak nevezett) állítását is, amely szerint bármelyik ügyész figyelmeztetett volna bárkit az eljárásról. A nyomozás elrendelését megelőző előkészítő eljárást nem az ügyészség, hanem más hatóság végezte. "Olyan állami szervet vagy személyt pedig, aki maga vagy a felügyelete alá tartozó szervezeten keresztül az előkészítő eljárás lefolytatásában részt vett, értelmetlen lett volna figyelmeztetni az eljárás tényéről, ez az állítás logikailag sem állja meg a helyét" – írták.

Közölték, az előkészítő eljárás adatai alapján a Fővárosi Nyomozó Ügyészség feljelentést tett, a Központi Nyomozó Főügyészség nyomozást rendelt el, gyanúsítotti kihallgatásokat végzett, a legfőbb ügyész kezdeményezte az országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztését, és a Központi Nyomozó Főügyészség vádat emelt.

(Kiemelt kép: Klubrádió)