„Klubrádió
Esti gyors

Magyar György szerint sokat tanult a Fidesz egy hét alatt, már az ellenzék tollaival ékeskedik

18/07/2022 19:31

| Szerző: Klubrádió/Ivánkai Márk

A Fidesz az ellenzék által kidolgozott jogállamisági programmal érkezett az Európai Bizottság elé – mondta Magyar György ügyvéd az Esti gyors című műsorban.

2022. július 18. Esti gyors-részlet / Interjú, Magyar György - 2022.07.18.
07:03
00:00

Az egységes ellenzéktől átvett jogállamisági, illetve korrupcióellenes javaslatokkal próbálja elérni a kormány az Európai Bizottságnál az uniós helyreállítási támogatás megítélését – erről beszélt Magyar György ügyvéd az Esti gyorsban. Igaz, szerinte a Fidesz az ellenzéki javaslatokat azok eredeti formájához képest kevésbé kidolgozottan vitte Brüsszelbe.

Az eddigi jogszabályok értelmében ha az ügyészség úgy ítéli, hogy egy korrupciótípusú ügy nem vádképes, akkor leállíttathatják a nyomozást. A kormány új javaslata szerint viszont a jövőben egy bíró is megítélhetné a vádképességet, illetve szükség esetén akár vádemelésre is kötelezhetné a nyomozó hatóságot – ugyanez szerepelt a választások előtti ellenzéki javaslatcsomagban is – fejtette ki Magyar György, aki maga is részt vett annak kidolgozásában.

Az ellenzéktől átvett két további javaslattal is házal a magyar kormány Brüsszelben. Az egyik az Európai Ügyészséghez való csatlakozást szorgalmazza. Míg a másik kiszélesítené a pótmagánvád intézményét, ami annyit tesz, hogy egy közvádló akkor is a bíróság elé vihetné az ügyét, hogyha ezt az ügyészség korábban elutasította. Magyar György szerint mindez azt mutatja, "sokat tanult" az elmúlt egy hétben a fideszes kormány, amely sorra próbál engedményeket tenni az Európai Bizottságnak, csakhogy utalják már az EU a helyreállítási alapjának pénzeit Magyarországnak, amelynek költségvetése Orbánék ténykedése miatt mostanra súlyos helyzetbe került.

Magyar György szerint azonban a magyar kormány engedményei nem komolyan vehetők. Népmesei párhuzammal élve ezzel a javaslatcsomaggal a kormány hozott is ajándékot, meg nem is. A Fidesz-kormány csupán látszólagosan szeretné a jogállamisági feltételeket megteremteni, valódi célja az uniós pénzek megszerzése – tette hozzá Magyar György.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg.

Esti gyors/interjú Magyar Györggyel
2022. július 18., hétfő 18:24
Riporter: Rózsa Péter