„Klubrádió
A lényeg

Navracsics: A magyar kormány megítélése az EU-ban tízes skálán ötös

14/07/2022 09:22

| Szerző: Klubrádió

Technikailag nagyon közelinek tartja Navracsics tibor, hogy Magyarország megállapodjon az Unióval. A területfejlesztésért és az uniós források felhasználásáért felelős miniszter szerint arra várnak, hogy az EU elfogadja a haelreállítási alaphoz való hozzáférést akadályozó aggályos pontokra adott megoldási javaslatokat. A miniszter szerint a magyar kormány megítélése Brüsszelben tízes skálán ötös.

"A kompromisszum akkor működik, ha mind a két fél enged valamennyire" – mondta a Mandinernek adott interjújában az Európai Bizottsággal a helyreállítási alap kifizetéséről szóló tárgyalásokról Navracsics Tibor területfejlesztésért és az uniós források felhasználásáért felelős miniszter.

A Telex összegzése szerint Navracsics úgy véli, "technikai szinten" nagyon közel vannak a megegyezéshez. "Arra várunk, hogy Brüsszel visszaigazolja a megoldási javaslatainkat a kifogásolt kérdésekben. (…) Már a kezdetekkor úgy álltam hozzá a tárgyalásokhoz, hogy nem jó, ha csak az egyik fél igaza győzedelmeskedik. A kompromisszum akkor működik, ha mind a két fél enged valamennyire, amiből aztán egy közös jó születik."

A főbb témák közt szerepelt

  • a melegellenessé térített gyermekvédelmi törvény, amely Navracsics szerint ha nem is főként hozzájárult a Magyarországgal szembeni kötelezettségszegési eljárás megindításához,
  • Magyarországon az EU-s pénzekből megvalósult közbeszerzések 16 százaléka egyszereplős, viszont a nemzeti forrásból, magyar pénzből megvalósuló közbeszerzési eljárásoknál már 36 százalékról beszélünk.
  • Állítása szerint nem eljátssza a mérsékelt politikust, hanem valóban ilyen embernek tartja magát.
  • A miniszter szerint a magyar kormány megítélése Brüsszelben tízes skálán ötös. A Néppárton belül a Fidesz kilépését követően ennél rosszabb a helyzet.
  • A Matteo Salvini és Marine Le Pen-féle új európai jobboldali szövetség 2024-ig, vagyis a következő EP-választásig már nem fog összejönni.
  • Navracsics szerint Lázár János együttműködő partner, kiváló kapcsolatot ápolnak.