„Klubrádió
A lényeg

24.hu: Antikorrupciós szervezet felélesztésével próbál gesztust tenni az EU-nak a kormány

15/07/2022 19:11

| Szerző: Klubrádió

A 24.hu információi szerint döntés született arról, hogy a kormány feléleszt egy évekkel ezelőtt megszüntetett, korrupcióellenes testületet annak érdekében, hogy Magyarország újabb gesztust tegyen az Európai Bizottság felé a helyreállítási és a felzárkóztatási források megszerzéséért folyó brüsszeli tárgyalások során.

A 24.hu azt írja, hogy egy kormányhatározat értelmében a Gulyás Gergely által nemrég tett javaslatokon túl újraindítják azt az úgynevezett antikorrupciós munkacsoportot is, amely 2012 és 2014 között már működött az akkori Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium égisze alatt (azt akkor Navracsics Tibor vezette).

Az, hogy szükség van a korrupcióval kapcsolatban is felmutatni valamit, a múlt héten kiadott uniós jogállamisági jelentés is igazolja. A dokumentum szerint az utóbbi években a magyar korrupcióellenes stratégia legtöbb intézkedésének végrehajtását elhalasztották, új stratégiát pedig nem jelentettek be.

A most létrehozandó antikorrupciós munkacsoport feladata az lesz, hogy fórumot adjon a bejelentkező civil szervezetek számára, hogy javaslatokat tegyenek a kormányzati szereplőknek a korrupció elleni fellépés hatékonyabbá tételére. A munkacsoport konkrét ügyek felgöngyölítésével nem foglalkozik majd.

A portál megkérdezte a munkacsoportról Navracsics Tibor területfejlesztési minisztert, aki azt mondta, hogy a tervek szerint a KIM idején kialakított mintának megfelelően működtetik majd a testületet.

A Gulyás által ismertetett javaslatok része az is, hogy megszüntetik az egynapos törvényalkotást, de hogy ezzel kapcsolatban mennyire komolyak a szándékok, azt jól példázza a kata-törvény egynapos átnyomása a parlamenten.