„Köszönjük,
Reggeli gyors

Ligeti a MOK-törvényről: A kormány zsigeri szinten reagált

1/03/2023 11:29

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

A kormány ismét zsigeri szinten reagált, és ilyenkor nem tud másképpen cselekedni, mint az elmúlt tíz évben bármikor – mondta az orvosi kamara hatásköreinek megnyirbálásáról Ligeti Miklós. A Transparency International Magyarország jogi igazgatója hozzátette, hogy az Európai Bizottsággal való tárgyalások során is olyan javaslatokat vert végig a parlamenten a kormány, amelyek szövegét a benyújtás pillanatáig rajtuk kívül senki más nem ismert.

2023. március 01. Reggeli gyors - részlet 23.03.01. Ligeti Miklós
12:31
00:00

Ahogy arról a Klubrádió is beszámolt, a komrány alig 24 óra alatt elfogadta a Magyar Orvosi Kamara hatásköreit kiüresítő törvénytervezetet.

"A kormány olyan sok mindent nem tud lenullázni" – mondta a Reggeli gyors szerdai adásában Ligeti Miklós. A Transparency International Magyarország jogi igazgatója hozzátette, hogy azok a javaslatok, amelyeket 2022 szeptembere és decembere közt "végigvertek" a parlamenten, hogy az Európai Bizottság által támasztott elvárásokat legalább látszólag teljesítsék, mind olyan normaszövegek voltak, amelyet a kormányon kívül senki sem ismert. "Azt a javaslatot is konzultáció, társadalmi vita nélkül vitték be a parlamenthez, hogy most már aztán tényleg nem lehet konzultáció nélkül törvényeket bevinni a parlamenthez" – szemléltette a helyzet abszurditását Ligeti.

A MOK esetében úgy látja, hogy a kormány ismét zsigeri szinten reagál, és ilyenkor nem tud másképpen cselekedni, mint az elmúlt tíz évben bármikor.

Tart attól, hogy Európai Bizottság mechanizmusai nem tudnak ilyen közvetlen módon beavatkozni. Ligeti szerint a Bizottság több helyről gyűjti az eseteket, többek közt a Transparency International jelzéseit is, de "nem úgy működik a dolog, mint a patikamérlegen, hogy egyszer túlcsordul az edény", és akkor a szervezet szembesíti a kormányt ezzel. Ennél összetettebb a mechanizmus.

A témában kifejtette a Klubrádióban vélemémnyét többek közt Rékassy Balázs, egészségügyi közgazdász és Komáromi Zoltán háziorvos, a Demokratikus Koalíció egészségpolitikusaKunetz Zsombor egészségügyi szakértő, Mihályi Péter, egészségügyi közgazdász és Lakner Zoltán politológus, a Jelen főszerkesztője.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Ligeti Miklóssal
2023.03.01., szerda 8:35
Riporter: Herskovits Eszter és Selmeci János