„Klubrádió
A lényeg

Levélben is cáfolta Gulyást a MOK

27/02/2023 14:25

| Szerző: Klubrádió

Részletesen cáfolta a Miniszterelnökséget vezető miniszter hétvégi kormányinfón tett kijelentéseit Álmos Péter, a Magyar Orvosi Kamara alelnöke.

Nyílt levélben fordult Gulyás Gergelyhez a Magyar Orvosi Kamara alelnöke. Álmos Péter a szombati kormányinfón megfogalmazott vádakra adott részletes cáfolatot.

Gulyás Gergely szerint azért élt a kamara etikai panasszal egy orvossal szemben, mert az az új ügyeleti rendszerről tájékoztatta a kollégáit. Álmos szerint ennek épp az ellenkezője igaz, egy olyan kollegiális vezetővel szemben tettek bejelentést, aki közel száz orvos előtt a kollégáit súlyos értékítélettel minősítette és fenyegette.

Az alelnök azt is írta, hogy kamarai tagság által választott 400 képviselő véleménye tükrözi az ország orvosainak véleményét, e szerint pedig a magyar egészségügy helyzete több helyen és területen is kritikus. „Az orvosok tisztességes fizetésemelést kaptak, de az ápolók jó része már az ABC-ben dolgozik, és tudjuk, hogy menthető emberek halnak meg, mert olyan hosszú a várólista egy-egy kivizsgálásra, vagy mert nincs ágy, ahova felvegyük őket kezelni” – sorolta a problémákat.

Szerinte szükség van az egészségügy átalakítására, ám ez a folyamat nem sértheti az orvosi gyakorlat első számú parancsát: „Ne árts!” Ez azt jelenti, hogy nem szabad olyan beavatkozást végezni, ahol a várható előnyöket meghaladják a kockázatok – írja összefoglalójában a hvg.hu. „Az új ügyeleti rendszer és a tervezett kórházátalakítások kockázatosak, mert semmilyen adatot nem ismerünk, a kórházi osztályok politikai alku mentén alakuló bezárása, orvosok vezényelgetése pedig egész régiókra lehetetleníti el az ellátást” – olvasható a levélben. Az alelnök azután felidézte, hogy 2020-ban, a kormány és a kamara megegyezésekor Orbán Viktor miniszterelnök azt ígérte, nem hajtanak végre ilyen változtatásokat a szakma bevonása nélkül.

Álmos szerint nem jó, ha a politika mezejére akarják húzni az orvosszakma kritikáit, mivel ezzel csak a betegek járhatnak rosszul. Ráadásul nagyon kevés a politizáló orvos, hiszen „egy emberi élet törékenységéhez képest a politikai kérdések nem túl lényeges dolgok”.

Végül a kamara alelnöke emlékeztette Gulyást arra, hogy a felmerült kötelező kamarai tagság megszüntetésére volt már példa korábban is. Az orvosok köztestületét régebben a kommunisták is üldözték, legutóbb pedig a Gyurcsány-kormány.

Hétfő reggel a Klubrádió vendége volt Szijjártó László, a MOK győri elnöke, aki ugyancsak arról beszélt, hogy tiltakozást a Magyar Orvosi Kamara tagsága megszavazta, a szervezet pedig soha nem indított ilyen ügyben etikai eljárást.