„Klubrádió
Esti gyors

Kunetz Zsombor: Tökön lőtte magát a kormány az Orvosi Kamara megtámadásával

27/02/2023 19:00

| Szerző: Klubrádió/Ivánkai Márk

A kormány fegyvert szorított az Orvos Kamara halántékához, de könnyen lehet, hogy ez visszafelé fog elsülni – mondta Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő annak kapcsán, hogy a Belügyminisztérium eltörölné a kötelező orvosi kamarai tagságot és a folyamatban lévő etikai vizsgálatokat egy kormányszervhez delegálná. Kunetz az Esti gyors című műsorban arról is beszélt, hogy a kormány hosszú és kitartó munkával elérte, hogy az orvostársadalom megelégelje ezt a fajta egészségügyi vezetést és parancsuralmi rendszert, ami az utóbbi években jellemezte az egészségügyet.

2023. február 27. Esti gyors-részlet (2023.02.27.) Kunetz Zsombor
08:52
00:00

Valószínűleg kedden dönt is az Országgyűlés a Magyar Orvosi Kamara jogai többségének elvételéről, amivel szinte a megszüntetés közelébe lökik a kamarát – idézte fel a hétfői hírt a műsorvezető, Dési János. Kunetz Zsombor szerint azonban a megszüntetéstől nagyon messze áll a történet, mivel ez túlmutat a kormány kompetenciáján. Kifejtette, amíg Magyarország az Unió tagja, a kormány nem tudja megszüntetni a kamarát, hiszen egy köztestületről van szó, aminek tagjai gyakorlatilag önkéntes adófizetői a szervezetnek.

Az Orvosi Kamara és a Belügyminisztérium látszólag az ügyeleti rendszer átalakításának szakmai kérdésében különbözett össze, azonban Kunetz szerint ez csak az ürügye annak, hogy a kormány csorbítsa a MOK jogait. 

Az orvostársadalom megelégelte azt a fajta gazdálkodást, amit a kormány az egészségüggyel folytat – véli Kunetz. Az egészségügyi szakértő Covid-időszakot idézte fel, amelynek menedzselése során a kormány kizsigerelte az orvosokat és az egészségügyi dolgozókat, illetve szerinte az egészségügy-irányítás olyan döntéseket hozott, amik betegek halálát okozták.

"Jött egy új "Hallja, Kend!"–államtitkár, akinek a tojáshéj a fenekén még meg sem száradt, ráadásul még odáig sem jutott el, hogy egy szakvizsgát képes legyen letenni, és olyan "összeollózott" – egyébként önmagában viszonylag jó – ötleteket hozott az egészségügybe, amelyek viszont a természetes környezetükből kiragadva életveszélyessé váltak – bírálta az egészségügyi államtitkárt, Dr. Takács Pétert Kunetz. A MOK a maga eszközeivel kezelni próbálta ezt a borzasztó törvényt, amit a szociális szférával megcsináltak, és az egészségüggyel az év végén – tette hozzá a szakértő.

Kunetz többre becsüli azokat az orvosokat, akik a rendszerben fognak maradni. Ugyanakkor ha csak az orvostársadalomnak 30 százaléka marad a rendszerben, így is van 12 ezer magas presztízsű orvos, akiknek egységes álláspontját nem hagyhatja figyelmen kívül a kormány – tette hozzá.

Kunezt szerint a kormány fegyvert szorított az orvostársadalom halántékához, de könnyen lehet, hogy ez visszafelé fog elsülni, amivel a kormány tökön lövi magát.

A MOK a betegek tisztességesebb gyógyításáért állt ki, azonban nem tudja majd megvédeni a pácienseit, ha a kormány kicsavarja a kamara kezéből a jogokat. 

Ha az orvosok többet nem vállalják az önkéntes túlmunkát, akkor az egészségügyi államtitkárnak és a "dr. Belügyminiszter-professzor emeritiós tábornok úrnak" is szembe kell néznie azzal, hogy a betegek rájuk fogják borítani az ajtót, mert nem kapnak ellátást – zárta Kunetz Zsombor az interjút.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Esti gyors/Interjú dr. Kunetz Zsomborral
2023. február 27., hétfő 18:16
Riporter: Dési János