„Köszönjük
Megbeszéljük...

Rékassy a MOK hatáskörének megnyirbálásáról: Durcás besértődés és erőfitogtatás a kormány tervezete

27/02/2023 15:23

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba és Bodnár Barna

A kormány azért vette célba a Magyar Orvosi Kamarát, mert tiltakozni mert az önkényes egyeztetések nélküli döntések ellen. Ezt durcás besértődésnek és a hatalommal való visszaélésnek tartja Rékassy Balázs, egészségügyi közgazdász. Komáromi Zoltán, a DK egészségpolitikusa szerint egyetlen nap alatt lezavarja a kormány kötelező kamarai tagság megszüntetéséről szóló törvényjavaslat elfogadását.

2023. február 27. A lényeg - 23.02.27 Rékassy Balázs
01:37
00:00

A Magyar Orvosi Kamara nem fenyegeti etikai vizsgálattal az orvosokat, akik aláírják az új ügyeleti rendszer tervezetét, épp ellenkezőleg, egy olyan kolléga ellen indítottak eljárást, aki fenyegetően lépett fel azokkal szemben, akik nem akarják aláírni a tervezetet – mondta a Klubrádiónak Rékassy Balázs, egészségügyi közgazdász. Ez egyszerű erőfitogtatás a kormány részéről, tette hozzá a szakértő.

2023. február 27. Megbeszéljük - részlet 23.02.27. Rékassy Balázs
10:17
00:00

"A kormány félreértette a kamara kérését" – mondta a Megbeszéljük műsorában Rékassy. Hozzátette, a tervezet lényegében arról szól, hogy a kormány nem akarja, hogy az egészségügyi döntésekbe beleszóljon egy olyan szervezet, amelyik szakmailag felkészült, és pontosan rálát a problémákra.

Rékassy az esetet ahhoz hasonlította, amikor valaki egy vak embert mindenáron át akar kísérni az úttesten, noha a vak ember nem is akart átkelni.

Hozzátette, a változtatás nem úgy működik, hogy megmondja valaki, merre kell menni, figyelmen kívül hagyva minden véleményt, álláspontot, hanem a résztvevőket észérvekkel, szakmai módon kell meggyőzni. "Ez csak durcás besértődés a kormány részéről, és a hatalommal való visszaélésnek tartom" – foglalta össze véleményét. Hangsúlyozta, azért tiltakozott a kamara eddig is, mert ennyi eszközük maradt a kormány önkényes döntéseivel szemben.

A kamara nyomásgyakorló képességének elveszítésével egy viszonylag új, nem túl sok taggal rendelkező testület, az Orvosi Szakszervezet maradna mindössze, amely az orvosok érdekeit bizonyos szinten képviselni tudná. Ennek megerősítése azonban nehéz feladat, mert a tagság önkéntes jellegű.

Egy hallgató a tagságról: 1500 orvos maradhat a MOK-ban

A műsorba betelefonált egy orvos is, aki nem ért egyet azzal, hogy véget érne ezzel a Magyar Orvosi Kamara működése. Ő a magánnyugdíjpénztárak 2011-es megszüntetéséhez hasonlította a tervezetet. A Honvéd Kórház orvosaként neki is alá kellett volna írnia a honvédelmi alkalmazottak jogállásáról szóló törvény értelmében az új katonai jogviszonyról szóló szerződést, amit nem tett meg, így 2018 december 31-ével megszűnt a szerződése és január 25-ével megszűnt a jogviszonya. Akkor az intézmény mintegy 4 ezer alkalmazottjából mindössze 60-an nem írták alá.

Másodszor a 2021-ben a kötelező "(rab)szolgálati jogviszonyról" szóló törvény bevezetésénél találkozott e technikával, amellyel a kormány zsarolta az orvosokat". Ekkor 120 ezer dolgozót érintett az új törvény. A hallgató hozzátette mindkét változtatás idején körülbelül 5 százalék állt ellen a kormány újításának. Most azonban Győrben teljesen leáll a háziorvosi ellátás.

A kamarai tagságot azonban továbbra is megújítja, erre számít a kamarai tagok hasonló százalékától is. A 30 ezer tagból szerinte 1500-2000-en fogják tagságukat fenntartani. 

2023. február 27. Megbeszéljük - részlet 23.02.17. Egy betelefonáló orvos a MOK-ról
09:13
00:00

Komáromi: Egy nap alatt lezavarhatja a kormány a kötzelező kamarai tagság megszüntetését

"Megdöbbentő és aggasztó lépés a kormány részéről, hogy elveszi a Magyar Orvosi Kamara jogait" – mondta a rádiónak Komáromi Zoltán, a Demokratikus Koalíció egészségügyi szakpolitikusa. Több évtizede jelen vannak a magyar egészségügyben olyan megoldásra váró problémák, mint az orvosi ügyeleti rendszer, vagy a szakdolgozók fizetésének emelése, azonban ezeket szakmai egyeztetés és az infrastruktúra bármiféle fejlesztése nélkül nem lehet megoldani, tette hozzá Komáromi.

2023. február 27. A lényeg - 23.02.27. Komáromi Zoltán
01:53
00:00

Komáromi szintén megszólalt a Megbeszéljük műsorában is, ahol egyebek mellett arról is beszélt, hogy hétfőn este 20:15-ig van lehetőség a törvényjavaslathoz módosító indítványokat benyújtani. Ez alapján tehát a kormány egyetlen nap alatt lezavarja a kötelező kamarai tagság megszüntetéséről szóló törvényjavaslat elfogadását.

2023. február 27. Megbeszéljük - részlet 23.02.27. Komáromi Zoltán
08:50
00:00

A beszélgetéseket az egyes lejátszókra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük...
2023.02.27., hétfő 16:45
Riporter: Bolgár György