„Klubrádió
A lényeg

MOK: A kormány hazugságok alapján indított nagyon durva támadást

27/02/2023 17:17

| Szerző: Klubrádió

Hitelrontási pert tervez indítani a Magyar Orvosi Kamara (MOK) a kormány ellen, mivel szerintük a Belügyminisztérium közleményben valótlan állításokat fogalmazott meg velük szemben – nyilatkozta Kincses Gyula, a MOK elnöke hétfőn a szervezet rendkívüli sajtótájékoztatóján.

"Ma a kormány hazugságok alapján indított nagyon durva támadást a Magyar Orvosi Kamara ellen. A Belügyminisztérium közleménye miatt hitelrontásért pert fogunk kezdeményezni, mert a közlemény valótlan állításokat tartalmazott" – nyilatkozta Kincses Gyula, a MOK elnöke a szervezet hétfői sajtótájékoztatóján. Hozzátette, semmilyen elvi alapja nincsen annak, hogy a kormány megpróbálja ellehetetleníteni a Kamara működését, itt másról lehet szó, ezért minden jogorvoslati lehetőséget ki fognak használni. A kormány ürügyet keresett arra, hogy a Magyar Orvosi Kamara befolyását csorbítsa – mondta Kincses.

A Kamara arra reagálva hirdette meg a sajtótájékoztatót, hogy a Belügyminisztérium hétfőn benyújtott egy törvényjavaslatot a parlamentnek, amellyel lényegében elvennék a MOK eddigi jogait. Az új ügyeleti rendszert elvileg az Országos Mentőszolgálattal szerződött háziorvosokkal akarta megoldani a kormányzat, de a Magyar Orvosi Kamara február elején tartott küldöttgyűlésén úgy döntöttek: addig bojkottálják ezt, amíg a kormány nem teljesíti a kamara feltételeit. A mostani helyzet úgy alakult ki, hogy Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter élesen bírálta az Orvosi Kamarát a szombati kormányinfón, amikor azt mondta, a Magyar Orvosi Kamara nyíltan visszaél a hatalmával, ha orvosokat fenyeget.

Erre a Kamara korábban úgy reagált, hogy a magyar orvosok nyomásgyakorló akciójában mindenki önkéntesen vesz részt, a kormányinfón elhangzottakkal ellentétben a Magyar Orvosi Kamara egyetlen háziorvos ellen sem indít etikai eljárást azért, mert aláírja az ügyeleti szerződést.

A Kamara elnöke a hétfői sajtótájékoztatón azt mondta, hogy egyetlen esetben tettek bejelentést etikai ügyben a szervezethez. De abban az egy esetben is azért tettek bejelentést, mert valaki a kollégáit presszionálta és visszaélt a hivatali helyzetével. Szerinte teljesen egyértelmű, hogy a nyomásgyakorlás nem valami ellen, hanem valamiért jött létre: egy működőképes alapellátásért.

Svéd Tamás, a Magyar Orvosi Kamara titkára hétfőn azt mondta: Gulyás Gergely elmondta a vádat, mi azt tételesen megcáfoltuk, mégis hamis információ ment végig a teljes médián. Mostanra pedig megszületett az ítélet is. Azt mondta, továbbra is szeretnének harcolni azért, hogy a betegek időben ellátáshoz jussanak. Szerinte ez a nyomásgyakorlás eredményes volt, éppen az váltotta ki a kormány reakcióját, hogy nem sikerült végig nyomni az új ügyeleti rendszert.

Álmos Péter Zoltán, a MOK alelnöke is reagált a sajtótájékoztatón a Kamara ellen felhozott vádakra. Szerinte egy kormányzati alkalmazott hazudott az MTI-nek, ezt az információt pedig a közmédia továbbadta és tényként állította be. Szerinte ez egy koncepciós eljárás, ami egy kirakatpernek felel meg. Azt mondta, számítottak támadásokra, mikor a nyomásgyakorlásról döntöttek. Főleg azért, mert olyat kértek, amit pénznél is nehezebben adnak: szakmai függetlenséget. Már akkor is tudták, hogy emiatt veszélyben lehet a Kamara, és felszámolhatják a kötelező tagságot. "Ennyi történt" – mondta az alelnök. Szerinte az egész orvostársadalom ellen irányult ez a lépés.

A hétfőn benyújtott törvényjavaslat szerint akkor is végezhetnének egészségügyi tevékenységet az orvosok, fogorvosok és a felsőfokú egészségügyi szakképesítést szerzett egészségügyi dolgozók, ha nem tagjai a szakképesítésük szerint illetékes szakmai kamarának.

A javaslat amellett, hogy megszünteti a kötelező kamarai tagságot és áthelyezi a folyamatban lévő etikai eljárásokat az Egészségügyi Tudományos Tanácshoz, azt is tartalmazza, hogy aki 30 napon belül nem nyilatkozik a tagsága fenntartásáról, az a 30 nap leteltével automatikusan elveszíti kamarai tagságát.

(via Telex)