„Köszönjük
Megbeszéljük...

Az orvosi kamara sorsa a kisebbik tét, Orbán hazardírozása miatt összeomolhat a forint

28/02/2023 18:53

| Szerző: Klubrádió/Vikár Anna

Egy nap alatt átment a parlamenten az orvosi kamara jogköreit megnyírbáló törvény. Az, hogy 24 óra alatt lezavarták az egészet, élesen szembemegy az Európai Uniónak tett ígérettel, miszerint a kormány szélesebb társadalmi egyeztetést folytat a szakmai szervezetekkel. "Egyértelmű, hogy provokálják az uniót, ugyanakkor Orbán rosszul számol" - ha nem lesz megegyezés a pénzekről, "a forint összeomlik" - mondta Mihályi Péter, egészségügyi közgazdász a Megbeszéljükben.

2023. február 28. Megbeszéljük - részlet 23.02.28. Mihályi Péter
13:48
00:00

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) február elején, egy rendkívüli országos küldöttközgyűlésen egyhangúlag megszavazta, hogy a háziorvosok ne írják alá az új ügyeleti szerződéseket, helyezzék letétbe a feladatellátási szerződéseik felmondását, a kórházi orvosok pedig az önkéntes többletmunkájuk felmondását helyezzék letétbe. Ezek után a hétvégi kormányinfón Gulyás Gergely már arról beszélt, hogy a kamara visszaél a hatalmával. Majd hétfőn Pintér Sándor benyújtott egy törvényjavaslatot, arról, hogy ne legyen kötelező a tagság az egészségügyi kamaráknál - ez a szervezeti károk mellett anyagilag is árthat a MOK-nak - illetve az etikai ügyek vizsgálati jogának elvételéről. A kamara jogköreit megnyírbáló törvény egy nap alatt átment a parlamenten.

Korábban a Gyurcsány-kormány is meg akarta szüntetni a kötelező kamarai tagságot, akkor ez, a kisebbik koalíciós partner SZDSZ, a 2006-os kampányban is felvállalt politikai programja volt. Anno sok vállalkozó üdvözölte a kezdeményezést - de visszanézve, hiba volt ebbe bevonni az egészségügyi kamarákat. Jelentős különbség viszont az akkori és a mostani helyzet között, hogy akkor volt társadalmi vita a kérdésben és nem politikai bosszú vezérelte a döntést – mondta Mihályi Péter, egészségügyi közgazdász a Megbeszéljükben.

A közgazdász szerint a törvénymódosításnak csak a kisebbik tétje, hogy mi lesz a MOK sorsa. A lépéssel ugyanis "nyíltan szembeköpi a kormány az Európai Unió vezetőit", hiszen azt ígérte, ha van rá mód, nem fogad el törvényeket társadalmi egyeztetés nélkül. Ebbe a logikába illeszkedik a "gyermekvédelminek" nevezett melegellenes törvény újbóli elővétele is. Olyan, mintha a kormány direkt provokálná az uniót, hogy ne legyen megegyezés Erasmus-ügyben, sőt általában ne legyen megegyezés a forrásokról" - véli Mihályi.

"Orbán azt a látszatot igyekszik kelteni, hogy számol, de rosszul számol" - inkább jogász, mint pénzügyi szempontból gondolkodik. Még novemberben arról beszált a kormányfő, hogy évente 800 milliárd forintnak megfelelő támogatás érkezik az unióból, ezzel pedig "bennünket nem lehet sarokba szorítani - számolt be a Portfolio.

A pénzpiacok egyelőre nem érzékelik ezeket a jeleket, de ha "a felelőtlen, hazárd politika marad", annak az lesz a vége, hogy  az agrártámogatásokon kívül semmilyen forrás nem fog érkezni az unióból, a forint pedig összeomlik. Ez a nagyobbik tét – mondta Mihályi.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: Orbán Viktor fogadja Kincses Gyulát, a MOK elnökét, 2020. október 3-án. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Megbeszéljük.../ interjú Mihályi Péterrel
2023.02.28., kedd 16:23
Riporter: Bolgár György