„Klubrádió
Esti gyors

Lakner: A Fidesz már beárazta azt, hogy itt nem lesz uniós pénz

28/02/2023 21:16

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

"A kormánynak mintha csak arra lenne kommunikációs eszköze, hogy az uniós pénzek visszatartását hogyan magyarázza meg a saját szavazóinak" – mondta Lakner Zoltán politológus a Magyar Orvosi Kamara hatáskörének megnyirbálásával kapcsolatban. A Jelen főszerkesztője szerint az Európai Uniónak tett ígéretével megy szembe a kormány, mert társadalmi egyeztetés nélkül hozott ilyen fajsúlyú döntést.

2023. február 28. Esti gyors - részlet 23.02.28. Lakner Zoltán
05:46
00:00

Ahogy arról korábban a Klubrádió is beszámolt, egy nap alatt átnyomta a kormány a parlamenten az orvosi kamara jogköreit megnyírbáló törvényt.

"Már a járvány előtt, és azt követően is konfliktusos volt a viszony a két testület közt" – felelte Lakner Zoltán politológus arra a kérdésre, hogy vajon most veri le Orbán a kamarán, a koronavírus-járvány idején látványosan engednie kellett az orvosoknak. A Jelen főszerkesztője hozzátette, hogy Kincses Gyula elődjével Éger Istvánnnal nagyon szoros volt a Fidesz együttműködése 2002 és 2010 közt. 2011-ben ugyan újra kötelezővé tette a Fidesz a kamarai tagságot, de korábbi hatáskörét egészében akkor sem adta vissza.

A Megbeszéljük keddi műsorában Mihályi Péter egészségügy közgazdász elmondta, korábban a Gyurcsány-kormány is meg akarta szüntetni a kötelező kamarai tagságot, visszanézve, hiba volt ebbe bevonni az egészségügyi kamarákat. Jelentős különbség viszont az akkori és a mostani helyzet között, hogy akkor volt társadalmi vita a kérdésben és nem politikai bosszú vezérelte a döntést.

"A kormány azonban mindig is hierarchikus viszonyt képzelt el a kamarával" – jelentette ki Lakner. 

Lakner megjegyezte, 2010 végén fogadták el azt a törvényt, amely tartalmazza a társadalmi egyeztetési kötelezettséget, és amelynek megkerülésére "találta fel" a Fidesz azt, hogy egyéni képviselői indítványokon keresztül nyújt fajsúlyos javaslatokat. Noha éppen azt ígérte az Uniónak, hogy a társadalmi egyeztetést nem hanyagolja. Az elképesztő folyamatok alapján úgy látja Lakner, hogy a Fidesz már "beárazta azt, hogy itt nem lesz uniós pénz". Nehéz stratégiát felfedezni ebben. "A kormánynak mintha csak arra lenne kommunikációs eszköze, hogy az uniós pénzek visszatartását hogyan magyarázza meg a saját szavazóinak, de hitelt érdemlő válasza nincs arra, hogy mit fogunk csinálni a 20 milliárd euró nélkül" – foglalta össze.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Esti gyors/interjú Lakner Zoltánnal
2023.02.28., kedd 18:21
Riporter: Kárpáti Iván