„Klubrádió
A lényeg

MOSZ: A kormány megtámadta az orvostársadalmat

28/02/2023 20:57

| Szerző: Klubrádió

A Magyar Orvosok Szakszervezete szerint a kormány nem csupán a köztestületet, hanem a teljes magyar orvostársadalmat támadta meg, amikor – rendkívül diszkriminatív módon, egy koncepciós eljárás részeként – megnyirbálta az orvosi kamara jogköreit. A MOSZ arra kér minden egészségügyi dolgozót, hogy maradjanak kamarai tagok.

A Magyar Orvosok Szakszervezete megdöbbenve értesült az orvostársadalom demokratikusan megválasztott önkormányzati köztestülete, a Magyar Orvosi Kamara elleni támadásról, és szolidaritást vállal a kamara tagságával és elnökségével, áll a szervezet kedd esti közleményében.

Dr. Szabad Zoltán elnök a 24.hu szerkesztőségébe eljuttatott levelében arról ír, a kormány nem csupán a köztestületet, hanem a teljes magyar orvostársadalmat támadta meg, amikor – rendkívül diszkriminatív módon, egy koncepciós eljárás részeként – megnyirbálta az orvosi kamara jogköreit.

"Nem látjuk hogyan fog ez a döntés javítani az egészségügyön, az ellátás hozzáférhetőségén vagy minőségén, az orvosok szakmai szabadságáért, fenntartható egészségügyért felszólaló kamarai elnökség munkájának megnehezítése nem szolgálja a társadalom érdekeit. A nézeteltérések feloldásához vezető út a párbeszéd, a más szakmai nézeteket valló érdekvédők ellehetetlenítésére tett kísérlet ennek gátja. Az egészségügy jelenlegi elkeserítő állapotában hatalmas szükség van a párbeszédre a szakma és a szakpolitika között, ennek a megszakadása súlyos társadalmi következményekkel járhat"

A MOSZ arra kér minden egészségügyi dolgozót, hogy szolidaritásával támogassa a Magyar Orvosi Kamara törekvéseit, az orvosokat, hogy maradjanak kamarai tagok.