„Támogassa
Esti gyors

Környezetvédelmi szerződés: "Mintha szabad kezet adnának a gyáraknak, hogy szennyezzenek"

22/09/2023 18:27

| Szerző: Klubrádió/Vikár Anna

Egy csütörtök éjszaka megjelent rendelet lehetővé teszi a cégeknek, hogy megállapodást kössenek a környezetvédelmi hatósággal, amivel lényegében határidő nélkül kerülhetik el a szabályok megszegéséért járó automatikus büntetést, ehelyett egy tárgyalás indul a felek között. Ez olyan, mintha "a gyilkosokat nem zárnák be magától értetődő módon, hanem elkezdenének velük beszélgetni arról, hogy legközelebb hogyan kerülhetnék el, hogy megöljenek valakit" – fogalmazott Simon Gergely, a Greenpeace vegyianyag szakértője az Esti gyorsban. Hozzátette, a rendelet nagy eséllyel nem egyeztethető össze a nemzetközi normákkal. 

2023. szeptember 22. Esti gyors - részlet Simon Gergely 2023.09.22.
06:26
00:00
Ezentúl cégek szerződést köthetnek a környezetvédelmi hatósággal, ami alapján ha megsértik a szabályokat nem automatikusan fogják büntetni őket, hanem elindul egy tárgyalási folyamat arról, hogy hogyan kerüljék el a jövőben a szennyezést – derült ki a csütörtök éjszaka megjelent a Magyar Közlönyben megjelent kormányrendeletből.

Az ipari szennyezés messze túlmutat az akkumulátorgyárakon, az elmúlt időszakban azonban főleg emiatt a fénysebességgel kiépülő iparág miatt irányult jelentősebb figyelem a cégek környezetszennyező, illetve a dolgozókat és a lakosságot veszélyeztető tevékenységeire. Csak idén előfordult például, hogy Gödön a Samsung-gyárból származó fehér hab lepte el az utcákat, Abasáron és Ikladon is bűzlő akkuhulladékot találtak, Iváncsán pedig több tucatnyian rosszul lettek egy, a levegőbe került anyag miatt. 

 
Ég a dél-koreai SungEel HiTech Hungary Kft. akkumulátor ùjrahasznosìtò gyàra Mikepércsen
 
Fotó: Mikepércsi Anyák a Környezetért Egyesület - MIAKÖ Facebook-oldala
 

Az ilyen jellegű esetekben a cégek legtöbbször megúszták néhány millió forintos bírsággal, amit kacagva ki tudnak fizetni. Egyedül a SungEel Hitech Hungary Kft. bátonyterenyei akkumulátor-feldolgozó üzemének függesztette fel a kormányhivatal a működési engedélyét, miután már 6 esetben, összesen 100 millió forintnyi bírságot szabtak ki rá. Ez az az üzem, amely katasztrófavédelmi engedély nélkül kezdte meg a működését, és amelyben tavasszal az ellenőrök is rosszul lettek.

Korábban írtunk arról, hogy amellett, hogy a bírságok vélhetően nem rettentik el eléggé a gyárakat a szennyező tevékenység folytatásától, gondot jelent az is, hogy bizonyos anyagoknak nincs is meghatározott határértéke Magyarországon, vagyis nincsen szabály, amit be kéne tartani, illetve a probléma része, hogy az ellenőrzést végző hatóságok forráshiánnyal is küzdenek.

Ebben az alaphelyzetben hozta a kormány a szabályok betartatásának esélyeit még tovább csökkentő rendeletet.

 
A SungEel HiTech Hungary Kft. második üzeme a bátonyterenyei ipari parkban, 2021. július 7-én.
 
Fotó: Magyarország helyzete Facebook-oldal
 

"Egészen elképesztő rendelet született. Olyan, mintha szabad kezet adnának a gyáraknak, hogy szennyezzenek" – mondta Simon Gergely, a Greenpeace Magyarország vegyianyag szakértője az Esti gyorsban. Ezentúl, ha a cégek nem tartják be a környezetvédelmi engedélyben foglaltakat, például több légszennyezést bocsátanak ki, akkor ahelyett, hogy automatikusan bírságot kapnának vagy bezárnák őket – amit a rendelettel felülírt jogszabály előír – elindul egy tárgyalásos folyamat, ráadásul határidő nélkül kell csak teljesíteniük a kéréseket – hangsúlyozta Simon, aki szerint ez olyan, mintha "a gyilkosokat nem zárnák be magától értetődő módon, hanem elkezdenének velük beszélgetni arról, hogy legközelebb hogyan kerülhetnék el, hogy megöljenek valakit".

Olyan, mintha megelégelte volna a kormány, hogy az – egyébként teljesen legyengült hatóságok – piszkálják az általuk kedvezményezett cégeket. Most pedig olyan helyzetet teremtenek ahol a hatóságok eldönthetik, hogy éppen büntetnek-e vagy sem, nyilván nem függetlenül a politikai megrendeléstől – vélekedett Simon.

A zölt társadalom teljes döbbenettel áll a döntés előtt – mondta a szakértő. Fontos viszont, a rendelet korántsem biztos, hogy összeegyeztethető lesz az európai és egyéb nemzetközi környezetvédelmi szabályozások normáival. Ezt jogászoknak kell majd megvizsgálnia – hangsúlyozta Simon.

Esti gyors/interjú Simon Gergellyel
2023. szeptember 22., péntek, 18:32
Műsorvezető: Selmeci János