„Támogassa
Reggeli gyors

"Az akkugyárak kacagva kifizetik a bírságokat, nincs elég forrás a hatósági ellenőrzésekre"

10/08/2023 14:51

| Szerző: Klubrádió/Vikár Anna

Szabálytalanságok, hiányzó engedélyek, veszélyeztetett dolgozók az akkumulátorfeldolgozásban utazó SungEel Hitech Hungary Kft.-nél. Ellenőrizni csak a kormányhivatalok és a katasztrófavédelem tud és erre sincs elég forrás – mondta Kovács László, a VDSZ alelnöke a Reggeli gyorsban. 

2023. augusztus 10. Reggeli gyors - részlet Kovács László 2023.08.10.
16:14
00:00
Több nyomozás is folyik az akkumulátorgyártó SungEel Hitech Hungary Kft.-nél. A minap a cég bátonyterenyei akku-újrahasznosítójában egy korábban felrobbant berendezésről állapoították meg, hogy 85 elemében tért el a szabályostól, az üzemeltetésére pedig nem is volt engedélye. A szigetszentmiklósi gyárukban tavasszal két dolgozó életét vesztette, szerdán pedig bejárta a sajtót a hír, hogy visszavonta a hatóság a katasztrófavédelmi működési engedélyt.

Átadták a dél-koreai SungEel HiTech Hungary Kft. akkumulátor
 
 A SungEel HiTech Hungary Kft. második üzeme a bátonyterenyei ipari parkban, 2021. július 7-én.
 
Fotó: MTI/Komka Péter
 
 

Az akkumulátorgyárakkal szemben okkal alakult ki negatív közhangulat, ezek a balesetek pláne nem segítenek a munkavállalók és a helyi lakosok bizalmának elnyerésében. A szakszervezetek szemszögéből nézve, a legfontosabb kérdés, hogy az adott cég betartja-e a munkavédelmi előírásokat, erről pedig eléggé vegyes tapasztalataink vannak – mondta Kovács László, a Vegyipari Dolgozók Szakszervezetének (VDSZ) alelnöke a Reggeli gyorsban.

A SungEel Hitech Hungary Kft.-nél a VDSZ ugyan nincs jelen, de a médiában megjelent információk alapján látszik, hogy rengeteg a szabálytalanság – folytatta Kovács. Olyan anyagok kerülhetnek az ott dolgozók szervezetébe, amelyek bőrirritációt okozhatnak – ezt a tünetet a korábban ellenőrzést végző kormányhivatalnokok is érezték magukon –, reprodukciós károsító hatásuk lehet, vízbe kerülve pedig toxikusak lehetnek. A bátonyterenyei üzemben akkumulátor-újrahasznosítással foglalkoznak vagyis hulladékfeldolgozás zajlik, ami különösen veszélyes – magyarázta a szakszervezeti vezető.

 
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond a kínai Eve Power beruházásáról tartott sajtótájékoztatón Debrecenben 2023. május 9-én.
 
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt
 
 

Szinte havonta jelentenek be mostanában új akkumulátorgyár-beruházásokat, a legtöbb esetben kiemelt gazdasági társulásnak minősül egy-egy ilyen üzem létrejötte, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy "nyílnak előtte a kapuk, folyamatosan jogszabályi könnyítésekkel segítik őket", ez pedig elsősorban a hatékonyságra, a profittermelésre tereli a cégek fókuszát, nem pedig a munkavédelemre, vagy konkrétabban a dolgozók egészségének megőrzésére – mondta Kovács. 

A probléma része, hogy a lakosok, sőt bizonyos esetekben akár még a dolgozók is, igen nehezen tudják megállapítani, ha valamilyen szabálytalanság történik, az önkormányzatoknak pedig nincs jogosultságuk az üzemek bezárására. Csak a hatóságok – a katasztrófavédelem illetve a kormányhivatalok – tudnak érdemi ellenőrzést végezni. Az államnak pedig nincs elég kapacitása erre – mondta a VDSZ alelnöke, aki hangsúlyozta, a szakszervezet már többször jelezte, hogy sokkal több forrást kellene biztosítani erre a feladatra.

A Samsung új gödi gyárának nyitóünnepsége
 
 Orbán Viktor miniszterelnök, Dzsun Jong Hjun, a Samsung SDI vezérigazgatója (b) és Jim Gun Hjong dél-koreai nagykövet átvágja a nemzetiszínű szalagot a gyár nyitóünnepségén, 2017. május 29-én.
 
Fotó: MTI/ Szigetváry Zsolt
 

Súlyosbítja a helyzetet, hogy ha meg is történik az ellenőrzés, a vállalatok bevételeihez képest jelentéktelen, néhány millió forintos összegű büntetéseket szabnak ki, amit kacagva kifizetnek és nem tántorítanak el a további szabálytalanságoktól. Az akkugyárak "prototípusa", a gödi Samsung-gyár is számtalanszor megszegte a szabályokat, mégis mindig megúszta, ami példa lehet a még csak most építkező cégeknek.

A munkavállalók a saját egészségük védelmében felkereshetik a szakszervezetet illetve a munkavédelmi képviselő – ha van. Azért is fontos ez, mert a hatósági ellenőrzésre okot adhat a munkavállalók vagy egyébként a lakosság bejelentése is. Ha pedig nincs helyi szervezet, akkor létre kell hozni – ez csak a dolgozókon múlik – mondta Kovács, hozzátéve, hogy a VDSZ rendelkezésre áll, már több akkumulátorgyárban vannak csoportjai. Ezekben a gyárakban voltak pozitív példák, amikor a szakszervezet és a hatóság együttműködésével sikerült javítani a munkavédelmi körülményeken.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Kovács Lászlóval
2023.08.10. csütörtök, 7:33
Riporter: Herskovits Eszter és Selmeci János