„Támogassa
Megbeszéljük...

Litresits: Pozitív fejlemény, hogy a Debreceni Törvényszéknek vizsgálnia kell, veszélyezteti-e a vízellátást az akkugyár

12/07/2023 19:00

| Szerző: Klubrádió/Ivánkai Márk

A Fővárosi Ítélőtábla felszólította a Debreceni Törvényszéket, ismételten döntsön arról, hogy környezetvédelmi szempontok alapján leállítja-e a kínai szuperakkugyár-beruházást a városban – Litresits András ügyvéd mindezt pozitív fejleményként értékelte. Litresits képviseli annak az öt magányszemélynek az egyikét, akik azzal a panasszal fordultak a helyi bírósághoz, hogy a leendő akkumulátorgyár veszélyezteti az ivóvízellátáshoz való jogukat. Az ügyvéd a Megbeszéljük című műsorban arról is beszélt, hogy a komáromi akkugyárral kapcsolatban olyan egészségügyi kockázatok merültek fel, hogy a helyieket már nem az állami egészségügybe küldik, nehogy ügyfélkapun keresztül lekérjék például a vérvizsgálatuk eredményét – minderről Gurmai Zita képviselő tart sajtótájékoztatót csütörtökön.

2023. július 12. Megbeszéljük-részlet (2023.07.12.) Litresits András
17:10
00:00

Egy június végi tárgyaláson azt vizsgálta a Debreceni Törvényszék, hogy Litresits András ügyfele – aki debreceni lakos, jogosult-e megindítani azt a pert, amely során a helyi ingatlan tulajdonjogának a védelmére, illetve az ivóvíz ellátáshoz való jogára hivatkozva leállíttathatja-e a kínai akkumulátorgyár-beruházást. Ettől a tárgyalástól független, hogy a Fővárosi Ítélőtábla felszólította a Debreceni Törvényszéket, ismételten döntsön arról, hogy környezetvédelmi szempontok alapján leállítja-e a kínai szuperakkugyár-beruházást a városban – ismertette a részleteket Litresits.

Ugyanakkor az építkezést jelenleg nem akadályozza jogilag semmi – mondta az ügyvéd. Ezen ügytől függetlenül az építési engedélyezési eljárás is megindult már, illetve Litresits tudomása szerint már a földmunkákat is megkezdték.

A Litresits által vitt ügyben a Debreceni Törvényszék szeptemberben fog tárgyalásokat tartani. Összesen hat felperes támadta meg ezt a környezetvédelmi engedélyt, öt magánszemély és egy egyesület, a bíróságnak azt kell eldöntenie, hogy közülük, ki perelhet egyáltalán. Ugyanis nem alanyi jog, hogy bárki megtámadhassa ezt a környezetvédelmi engedélyt – tette hozzá a jogász.

A két hivatkozási alap az ingatlan védelméhez, illetve az ivóvíz ellátáshoz való jog. Litresitsék azt állítják, hogy ez a debreceni akkumulátorgyári beruházás elveszi a helyi vízellátását. A beruházás veszélyezteti egyrészt a vezetékes vízellátást, amit a víziközmű-szolgáltató biztosít, másrészt pedig a helyi lakos ingatlanján lévő kutat – magyarázta az ügyvéd.

Litresits András arról is beszélt az interjúban, hogy Gurmai Zita képviselővel kedden jártak Ácson, ahol szintén egy akkumulátorgyárat terveznek, és megdöbbentő dolgokat hallott. Az érdeklődőknek azt javasolta, hogy kövessék Gurmai csütörtöki 9 órai Facebook-sajtótájékoztatóját. Ugyanakkor Litresits annyit elárult, hogy Ácson semmilyen tájékoztatást nem ad a polgármester, ott az önkormányzati testület közel fele lemondott, a megürült helyeket pedig feltöltötték a listákról új tagokkal. Komáromban pedig az akkugyár dolgozóit nem állami egészségügybe küldik el, nehogy az ügyfélkapun keresztül lekérjék például a vérvizsgálatuk eredményét. Abból sejtik az emberek, hogy rossz az eredmény, hogy kirúgják őket – mondta Komáromi. 

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük.../Interjú Litresits Andrással
2023. július 12., szerda 16:20
Riporter: Bolgár György