„Támogassa
A lényeg

Abasáron is találtak egy bűzlő akkuhullladék-tárolót

8/08/2023 09:09

| Szerző: Klubrádió

A Heves megyei Abasár határában elhagyatottan és üresen állnak az egykori katonai laktanya épületei, üzemen kívüli raktárai. Az egyik csarnokot azonban használatba vették: akkumulátor-gyárból származó hulladékot halmoztak fel benne.

Az Átlátszóhoz eljutott felvételek tanúsága szerint ugyanolyan fémhordókat, és ezekben selejtes akku-cellákat raktároznak itt, mint az  ikladi telephelyen.

Az egyik abasári csarnoképületben a padlótól mennyezetig fémhordókat halmoztak fel, úgy tudni, nagyjából ezer darab ontja a vegyszer-bűzt. Tűzvédelmi berendezések nincsenek. A hordókon lévő felirat szerint ezekben úgynevezett Jelly roll, 19 12 12 kóddal jelölt hulladék található. A Jelly roll az akkumulátor-cella gyártásának köztes terméke.

 
Illusztráció
 

A csarnokban egyéb, akkumulátor-gyártásból származó hulladék is van, nagy zsákokban és dobozokban darált fémhulladék és a cellagyártáshoz használt bevonatolt fólia is található az épületben. Az ezeken a dobozokon lévő feliratokon a Samsung SDI gödi üzemének címe olvasható, az egyiken a HTNS Fót megnevezés is látható; az ugyancsak dél-koreai hátterű HTNS Hungary Kft. Fóton tervezi 4 ezer tonna kapacitású akkumulátor-alapanyag raktár létesítését.

Az abasári önkormányzat nem tud az akku-hulladékról, a HTNS Hungary Kft tagadja, hogy a cég raktárából közvetlenül bármiféle hulladék kerülne az Átlátszó által bemutatott helyre.