„Támogassa
A lényeg

Illegális akkumulátor-hulladék tároló bűzölög Ikladon

7/07/2023 12:34

| Szerző: Klubrádió

Óriási mennyiségű akkumulátorcellát raktároznak egy elhagyott ikladi ipartelepen, ahol egyébként csak műanyag-, gumi- és textil-hulladék lenne tárolható.

Az Átlátszóhoz eljuttatott információk és fotók tanúsága szerint a telep csarnokaiban selejtes akkukat tartalmazó hordók és fekete porral borított, koreai feliratú zsákok vannak felhalmozva. 

Néhány hordón az akkumulátor-hulladékot jelölő besorolási kód is fel van tüntetve, a magyar és koreai nyelvű feliratokból pedig arra lehet következtetni, hogy a selejtes akkuk a gödi Samsung-gyárból származhatnak. Az egyik hordón az SDI CELL olvasható (ez utalhat a Samsung SDI-ra), valamint a HAK 1606 kezdetű hulladék-besorolási kód látható. Ez a kód az „Elemek és akkumulátorok” besorolást jelenti.

 
illusztráció
 

Az épületek környezetében penetráns vegyszer-szag terjeng – erről a helyszínt felkeresve a lap munkatársai  is meggyőződhettek. A telepre szerdán a rendőrség és a katasztrófavédelmi hatóság is kivonult, az illegálisan tárolt hulladék vizsgálatához katasztrófavédelmi szakértők is érkeztek. 

Kiemelt képünk illusztráció