„Klubrádió
A lényeg

Orbán Viktor tagadja, hogy kínai vegyianyag-elosztó épülne Magyarországon

3/07/2023 19:23

| Szerző: Klubrádió

"A felvetés komolytalan, ilyen vegyielosztó-üzem nem fog épülni, ön nyugodtan alhat" – válaszolta a miniszterelnök a párbeszédes Szabó Rebekának.

"Támogatja-e ön, hogy kínai vegyi anyagok elosztóközpontját alakítsák ki Budapesten" – kérdezte a párbeszédes Szabó Rebeka az azonnali kérdések óráján Orbán Viktor miniszterelnököt hétfőn.

A politikus kérdésének előzménye: múlt héten jelent meg a Direkt36 anyaga arról, hogy a kormány támogatásával Kína vasúton Magyarországra szállítaná Európába szánt vegyianyag-termelésének jelentős részét, hogy itt létrehozott elosztóközpontokból lássák el a kontinens akkumulátorgyárait és más ipari üzemeit. Az ügyletet ráadásul a cikk szerint a Rogán Antal nevéhez köthető kör vette pártfogásába, legalábbis az üzletet bonyolító két cég közül az egyikhez köze van a Rogán egykori jobbkezének számító ügyvédnek, Kertész Balázsnak.

A Fővárosi Közgyűlésen a cikk megjelenését követő ülésén nemcsak téma volt a vegyianyag-elosztó, de döntés is született annak elutasításáról, a Karácsony Gergely főpolgármester által benyújtott előterjesztést némi vita után még a fideszesek is megszavazták. A függetlenként győztes, de Fidesz által támogatott polgármester is elzárkózott az ötlettől.

Orbán határozottan tagadta, hogy a kormánynak ilyen tervei lennének. „A felvetés komolytalan, ilyen vegyielosztó-üzem nem fog épülni, ön nyugodtan alhat." – válaszolta a miniszterelnök Szabónak.

Az LMP-s Kanász-Nagy Máté pedig azt kérdezte Orbántól, hogy pontosan hol és hány akkumulátorgyár lesz Magyarországon? Válaszában Orbán megjegyezte: pontos adatokat Szijjártó Péter tud mondani, de lehet, hogy több akkumulátorgyár lesz, mint ahány LMP párttag van."

Hozzátette: nem akarják feladni sok év-évtized munkáját, amit Magyarország a gépgyártás terén elért, néhány "ködös zöld gondolatért", amit az LMP próbál előadni.

(forrás: hvg.hu, kiemelt kép: MTI/Kovács Tamás)