„Klubrádió
Reggeli gyors

"Az akkumulátorgyárak ügyében csak a magyar lakosság nem számít"

22/06/2023 11:33

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

A magyar lakosság azért nem tudja érdekeit érvényesíteni, mert nem kap meg minden információt, és a hatóságok sem kényszerítik a szabályok betartására az akkumulátoripari cégeket – véli Bodnár Zsuzsa, az Átlátszó újságírója.

2023. június 22. Reggeli gyors - részlet 23.06.22. Bodnár Zsuzsa
07:22
00:00

Ahogy arról korábban a Klubrádió is beszámolt, a bátonyterenyei akkumulátorfeldolgozóban ellenőrzést végző a kormányhivatalnokok erős oldószerszagot éreztek, és magukon bőr- és nyálkahártya irritációt is tapasztaltak. A sorozatos mulasztások miatt azonban mindössze 31 millió forintos büntetést szabtak ki a cégre, amely tavaly 1,6 milliárd forint profitot termelt.

"Ez a 31 milliós büntetés csupán a legutóbbi, a a gödi gyárhoz tartozó terenyei üzemé." – mondta a Reggeli gyors csütörtöki adásában Bodnár Zsuzsa, az ügyet közzétevő Átlátszó újságírója, aki egyben gödi lakosként, a Göd-ÉRT Egyesület aktivistája is. Hozzátette, a határozat engedély nélküli hulladékgazdálkodásról és nyilvántartásának elmulasztásáról szól. Ez pedig az üzem profiljából adódóan hatalmas mennyiség tisztázatlan és szabálytalan kezelésére utal. A probléma annyira súlyos, hogy ezirányú szakképzettség hiányában a hivatalnokok tanúk vallomásaira kénytelenek hagyatkozni.

Hozzátette, Németországban a SungEel Hitech még az üzem létesítés előtt nagyon komoly egyeztetéseket folytatott, több száz olalas hatástanulmányt bocsátott a lakosság, és környezetvédelmi szakjogászok rendelkezésére. Ehhez képest itthon környezetvédelmi engedély nélkül, ellenőrizhetetlenül működhet a cég. Ez Bodnár szerint csak úgy lehetségyes, hogy "Magyarország lehetőséget biztosít" hozzá.

Arra is felhíta a figyelmet, hogy a dél-koreai sajtóban sem nevezik meg a szereplőket, hogy kik érintettek az üzletben.

Mindezek alapján Bodnár úgy látja, a kormány törekvése, hogy Magyarország "akkumulátor-nagyhatalom" legyen, nem a magyar lakosságról szól. A lakosság nem tudja érdekeit érvényesíteni, mert a hatóságok asszisztálnak a cégeknek (vélhetően a kormány elvárásainak megfelelően).

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Bodnár Zsuzsával
2023.06.22., csütörtök 7:35
Riporter: Szénási Sándor