„Klubrádió
A lényeg

Szijjártó szerint Magyarország Európa élére tör akkumulátorgyártásban

12/06/2023 14:14

| Szerző: Klubrádió

"A jelenleg zajló beruházások nyomán Magyarország fogja vezetni az európai ranglistát az elektromos akkumulátorok gyártásában"  – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Budapesten, egy újabb beruházás bejelentésén.

Szijjártó Péter újabb elektromos autóiparhoz kapcsolódó beruházást jelentett be a japán Denso céggel közösen hétfőn. A 25 milliárd forintos fejlesztésből az állam 3,6 milliárd forinttal veszi ki a részét, mondta a külügyminiszter. A Denso 1997-óta gyárt autóalkatrészeket Székesfehérváron, a beruházással eddigi üzemét elektromos és hibrid autók alkatrészeire szakosodott divízióval bővíti.

"A jelenleg zajló beruházások nyomán Magyarország fogja vezetni az európai ranglistát az elektromos akkumulátorok gyártásában, így nélkülözhetetlenné válik ebben a stratégiai fontosságú iparágban, ami garancia a gazdasági növekedés fenntartására" – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Budapesten. Hozzátette, a globális ranglistát a kínaiak vezetik.

Szijjártó nem fukarkodott a jelzőkkel: a nemzetközi elektromos autóipar forradalmi megújulásáról, a keleti nyitás stratégiájának sikeréről, illetve arról beszélt, hogy a jövőben „azok az országok tudják fenntartani a gazdasági növekedési pályájukat, amik az elektromos autóipar beruházásait magukhoz tudják vonzani”.

Arról is beszélt, hogy „bár a lakosságszámát tekintve Magyarország csak a 95. helyen áll a világban, az elektromos akkumulátorok gyártásában a negyedik a globális rangsorban, és ha lezárulnak a jelenlegi beruházások, akkor feljön a második helyre.”

Szijjártó nagyon felpörgette az akkuügyi bejelentéseket, szombaton videóban közölte, hogy újabb kínai akkumulátorgyár érkezik Magyarországra. "Magyarország és a Kínai Népköztársaság stratégiai partnerei egymásnak, mi úgy tekintünk Kínára, mint egy országra, mellyel az együttműködés jelentős előnyökkel jár" – fogalmazott.

A debreceni beruházások ellen többször tüntettek, legutóbb május végén. Holoda Attila energetikai szakértő a Klubrádiónak nemrég arról beszélt, hogy az akkugyárak csak növelik az energiafüggést. Magyarország a villamosenergia ellátása már most 28-30 százalékban importra szorul, az akkumulátorgyárak pedig 4,9 terawattórával növelik az ország villamosenergiaigényét. Ez az import drasztikus növekedését vonja magával – tette hozzá.

(forrás: MTI)