„Támogassa
Reggeli gyors

Vegyianyag-szakértő: Az akkuk újrahasznosítása egyelőre ráfizetéses és szennyező

29/08/2023 13:54

| Szerző: Klubrádió/Vikár Anna

Hihetetlen kapacitásokban építenek akkumulátorgyárakat és egyre több jel mutat arra, hogy ezzel Magyarország magára húzza a hulladékkezelés felelősségét, problematikáját is – nemcsak a gyártási selejtekről van szó, az eladott, életciklusuk végére ért akkukkal is kezdeni kell valamit – mondta Simon Gergely, a Greenpeace Magyarország vegyianyag szakértője a Reggeli gyorsban.

2023. augusztus 29. Reggeli gyors - részlet Simon Gergely 2023.08.29.
08:50
00:00

Az utóbbi időben Abasáron és Ikladon is bűzlő akkuhulladékot találtak. A kiépülő iparág óhatatlanul magával hozza a veszélyes hulladékok tárolásának problémáját is.

Egyrészt minden gyártási folyamatban keletkeznek selejtek, másrészt egy idő múlva hulladék, az életciklusuk végén a felhasznált akkumulátorokból is hulladék. Bár jogászak vitatkoznak az uniós szabályozás értelmezéséről, de egyre több jel mutat arra, hogy Magyarországnak, mint a gyártónak, illetve az első forgalomba helyezőnek – attól függetlenül, hogy adott esetben itt még egy autógyárnak adják el az akkumulátorokat –  kell gondoskodnia a hulladékról – mondta Simon Gergely, a Greenpeace Magyarország vegyianyag szakértője a Reggeli gyorsban. A botrányos esetekből látszik, hogy már most sincs elég kapacitás ezeknek a megfelelő kezelésére – tette hozzá.

 
A SungEel HiTech Hungary Kft. üzeme a bátonyterenyei ipari parkban,2021. július 7-én, melynek a múlt héten határozatlan időre felfüggesztették a működési engedélyét, többek között mert  sorozatosan megszegte a működéssel és hulladékgazdálkodással kapcsolatos előírásokat.
 
 

Persze a cél az lenne, hogy újrahasznosíthassák az akkumulátorokat, de ez egyelőre csak kevés esetben történik meg, mivel rendkívül költséges, adott esetben ráfizetéses a folyamat. Ezért, annak ellenére, hogy egyre nehezebb bányászni, szinte egyáltalán nem kísérlik meg kinyerni az elhasznált akkumulátorokból. A szintén sokat érő nikkel, kobalt és mangán esetében inkább  próbálkoznak, elsősorban égetéssel vagy savval. Ezek szennyező technológiák, így környezetvédelmi és megtérülési szempontból is kihívás az újrahasznosítás – magyarázta Simon. 

Hihetetlen kapacitásokban építenek akkumulátorgyártást és ezzel Magyarország magára húzza a hulladékkezelés felelősségét, problematikáját is. Hatalmas teher zuhan Magyarországra, valószínűleg egyre több szennyezési esettel kell majd találkoznunk – véli a szakértő.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Simon Gergellyel
2023.08.29., kedd 8:48
Riporter: Dési János