„Klubrádió
Esti gyors

Tordai: Eleve fizessenek a környezeti kármentesítésért a veszélyes üzemek

24/08/2023 20:06

| Szerző: Klubrádió/Vikár Anna

Még ha meg is állapítják a hatóságok a bánya felelősségét a recski sárlavinában, jó eséllyel akkor sem tudja kifizetni a vállalkozó a károkat. Létre kéne hozni egy környezeti kármentési alapot és kötelezni a veszélyes üzemeket, például az akkumulátorgyárakat, a bányának és a vegyiüzemeket, hogy fizessenek – mondta Tordai Bence, a Párbeszéd társelnöke az Esti gyorsban.

2023. augusztus 24. Esti gyors / részlet, Tordai Bence (23.08.24.)
07:43
00:00

"Meg kell várni a vizsgálat végét" a recski sárlavina ügyében –mondta a csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely a 24.hu kérdésére válaszolva. A miniszter  hozzátette, hogy ha a kormány valahol előzetes kártalanítást fizetett, és valaki olyan jogsértő magatartást tanúsított, amellyel a kárt előidézte, akkor a kárigényt van lehetőség vele szemben érvényesíteni.

Recsken június 8-án sárlavina zúdult az andezitbánya – melynek egyik tulajdonosa Kósa Lajos ügyvédje, Fiák István –közelében lévő Hunyadi utcára, több helyen a házakba is betört, a lakosok elmenekültek – voltak akik rokonokhoz, voltak akiket a helyi sportcsarnokban tudtak elszállásolni. A helyiek már hónapok óta tartottak hasonló katasztrófától, laikusként, a bánya elhelyezkedéséből is látható volt, hogy egy nagyobb eső katasztrófát okozhat. Néhány héttel később újra elöntötte a településrészt a sár, a 24.hu az ügyet követő munkatársa akkor azt mondta a Klubrádiónak, hogy még nem látott olyat, hogy egy ipari katasztrófát így elmismásoljanak és felvethető az ügyben a hatóságok felelőssége is.

 
Recsk, a bányatevékenységből felhalmozott föld a dombtetőn, lent a lakóházak
 
Forrás: Facebook

Még az is bizonytalan, hogy egyáltalán milyen vizsgálat folyik, például, hogy tart-e még a bányafelügyeleti eljárás – mondta Tordai Bence, a Párbeszéd társelnöke az Esti gyorsban, aki korábban büntetőfeljelentést tett az ügyben. Ez utóbbiról annyit tud Tordai, hogy bár első körben visszadobták, a panaszuk beadása után az ügyészség kötelezte a rendőrséget a nyomozás lefolytatására. A külszíni fejtésnél, ha a bányaterületen kívüli értékben kár esik, az súlyos üzemzavarnak minősül, a házakba ömlő sárlavina esetében pedig egyértelműen ez történt. Tehát a hatóságoknak kötelessége vizsgálódni – hangsúlyozta Tordai.

A Hunyadi utcában többnyire vályogházak állnak, amelyek, ha átvizesednek mállani kezdenek és büdösek lesznek. Egészségtelen és életveszélyes ez a környezet. Ráadásul, bármelyik esőzésnél újra bekövetkezhet a katasztrófa, augusztus folyamán is volt egy kisebb sárömlés. Így aztán többen vissza sem költöztek – mondta el a párbeszédes politikus.

A bányavállalkozó százezer forintos gyorssegéllyel gondolta letudni a felelősségét – mondta Tordai. A Belügyminisztérium ugyan elkülönített egy 500 millió forintos alapot, a porbléma az, hogy még ha meg is állapítják a hatóságok a cég felelősségét, akkor sem lehet majd rajta behajtani ezt a közpénzt, mert mindössze 1,2 millió forint a saját tőkéje és még adóssága is van – magyarázta a Párbeszéd társelnöke.

Tordai párttársa, Jávor Benedek jó tíz évvel ezelőtti, a vörösiszap-katasztrófa után tett javaslatára emlékeztetett: létre kellene hozni egy környezeti kármentesítési alapot és minden veszélyes üzemet – bányákat, akkumulátorgyárakat, vegyiüzemeket – kötelezni kellene, hogy mintegy biztosításként befizzessenek ebbe az alapba. Így, ha valamilyen ipari baleset történik, lenne hova nyúlnia az államnak.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Esti gyors/interjú Tordai Bencével
2023. augusztus 24., csütörtök 18:30
Műsorvezető: Hardy Mihály