„Támogassa
Reggeli gyors

Recski sárlavina: "Ipari katasztrófa elmismásolását eddig csak a történelemkönyvekből ismertem"

26/06/2023 13:37

| Szerző: Klubrádió/Vikár Anna

Recsken a helyiek hónapok óta tartottak katasztrófától, józan ésszel is látható volt, hogy a Kósa Lajos ügyvédjének bányájából a domboldal tetejére halmozott földet egy nagyobb esőzés rájuk zúdíthatja. Június 8-án a Hunyadi utca lakóinak el kellett hagyniuk otthonaikat egy sárlavina miatt, majd a múlt pénteki eső után újból lezúdult a föld. Kérdés, egyáltalán hogyan engedhették meg a hatóságok, hogy ez a helyzet előálljon – mondta Nagy Gergely Miklós, újságíró a Reggeli gyorsban.

2023. június 26. Reggeli gyors - részlet Nagy Gergely Miklós 2023.06.26.
08:10
00:00

Recsken június 8-án már egyszer sárlavina zúdult az andezitbánya közelében lévő Hunyadi utcára, több helyen a házakba is betört, a lakosok elmenekültek – voltak akik rokonokhoz, voltak akiket a helyi sportcsarnokban tudtak elszállásolni. Ezután arról lehetett hallani, hogy elindult egy vizsgálat és a bányászcég elkezdte megerősíteni a védfalakat. Majd a múlt hét pénteki, országosan károkat okozó esőzés miatt megint elöntötte újra elöntötte a sár a településrészt.

Aki látott képet arról, hogy hogy néz ki, hol helyezkedik el ez a bánya a házakhoz képest, annak nem lehet meglepő, hogy nem sikerült megfelelő védfalat építeni – mondta Nagy Gergely Miklós, a 24.hu újságírója a Reggeli gyorsban. 

A Hunyadi utca a domboldal alján helyezkedik el, a lakói jellemzően nagyon szegények. A domboldal tetejére rengeteg földet húztak ki a kőbányából – a kő kitermelésének a feltétele, hogy az andezit darabokról lehúzzák a földet – magyarázta Nagy. Kicsit abszurd látvány, van egy picike falu, a végén egy dombbal, aminek a tetejét tarra vágták és amire szinte "piramisszerűen" felhalmoztak egy csomó földet – mesélte az újságíró, aki többször is járt a helyszínen.

A helyiek már hónapok óta tartottak hasonló katasztrófától. Ehhez nem kell bányamérnöki végzettség, józan paraszti ésszel belátható volt a látvány alapján, hogy egy nagyobb eső sárlavinához vezet majd – mondta Nagy, aki szerint –felvethető az állami szervek felelőssége, kérdés, egyáltalán hogyan engedhették meg a hatóságok, hogy ez a helyzet előálljon. Eső azért szokott esni Magyarországon. Két és fél hete sok csapadék esett le a Mátrában, de azért az egy bő órás heves esőzés volt, nem egy egész napos – mondta az újságíró. 

Kérdés az is, lesz-e ennek bármilyen következménye. A bánya egyik tulajdonosa Kósa Lajos ügyvédje, Fiák István. Az ügy téma lett a parlamentben is, az látszik, hogy kormánypárti keretezésében a bánya felelőssége, vagy az, hogy a sár a bányából ömölhetett le, nem merült fel, mind az energiaügyi miniszter, mind a körzet országgyűlési képviselője árvizet emlegetett. Ez számomra nagyon régi időket idéz fel, történelemkönyvekből ismerek csak olyan példát, hogy történik egy ipari katasztrófa és megpróbálják elmismásolni – mondta Nagy.  

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Nagy Gergely Miklóssal
2023.06.26., hétfő 7:34
Riporter: Szénási Sándor