„Klubrádió
Reggeli gyors

A recskiek a hatóságokhoz fordulhatnak, ha bajuk van a "fideszes" bányával

13/02/2023 14:23

| Szerző: Klubrádió/Vikár Anna

Kétszáz méterre a lakóházaktól újra indították a recski kőbányát, ahol a hét minden egyes napján folyik majd a munka. A helyieket ez, illetve az előre be nem jelentett robbantások, valamint egy 80 méteres földsánc aggasztja. A bányászat környezeti- és zajártalommal jár, mondta Holoda Attila energetikai szakember a Reggeli gyorsban, szerinte ha a vállalkozó megsérti a szabályokat, a helyieknek a hatóságokhoz kell fordulniuk.

2023. február 13. Reggeli gyors - részlet 2023.02.13. Holoda Attila
07:01
00:00
Újraindították a kőbányát Recsken. Januárban az LMP-s Schmuck Erzsébet hívta fel arra a figyelmet, hogy a lakosság megkérdezése nélkül,  a házaktól kétszáz méterre az Andezit-Bau Kft. bányát nyit. Ez az a cég, amelyben a fideszes Kósa Lajos ügyvédje szerzett résztulajdont 2020-ban, a múlt héten pedig már két nagyobb robbantás rémisztette meg a helyieket. A régi recski bánya messzebb volt a lakott területtől, a mostani viszont a közigazgatási határon belül van.

A bányászati tevékenység mindenképpen környezeti ártalommal és zajhatással jár, éppen ezért nagyon szigorú az engedélyeztetési rend – mondta Holoda Attila, energetikai szakértő a Reggeli gyorsban.

Szerinte ennek a bányának a környezetvédelmi és természetvédelmi engedélye is részletesen szabályozza, hogy mikor és hogyan lehet dolgozni. És bár az engedély csak heti öt napra szól, reggeltől délután négyig, a helyiek beszámolói szerint hétből hét napon zajlanak a munkálatok.

Az engedély azt is szabályozza, hogy hányszor robbanthatnak: évente tíz, a múlt hetihez hasonló mértékű robbantásra van lehetősége a bányának – a szakértő szerint pedig az is elvárható, hogy a vállalkozó erről időben értesítse az érintetteket.

A falu lakói a zajártalom mellett a házaik állapota miatt is aggódnak. A bánya újranyitása óta a kitermelt földből egy 80 méter magas sánc jelent meg. A helyiek félnek, hogy egy nagyobb eső esetén rázúdulhat a lakóépületekre.

A bányászati tevékenységnek egészségügyi kockázatai is vannak. Egyfelől mindig növeli a porveszélyt – így gyakoribbak lehetnek a légúti megbetegedések. Az engedélyezés során ezt is figyelembe veszik, mondta Holoda, aki szerint ezt a negatív hatást azzal csökkenthetik, ha azt is meghatározzák, hogy a bányavállalkozónak milyen időközönként kell az utakat locsolnia.

Az újranyitás miatt a forgalom is megnő, a recski bánya esetében napi maximum 7 fuvar haladhat át a falun – mondta Holoda.

Ha a lakosság azt tapasztalja, hogy a vállalkozó nem tartja be az engedélyben szereplő feltételeket – legyen szó akármelyik felsorolt problémáról – tegyenek bejelentést a Heves Megyei Kormányhivatalon belül működő bányahatóságnál illetve környezetvédelmi hatóságnál, hívta fel a figyelmet Holoda, aki szerint ez esetben a hatóságoknak hivatalból eljárást kell indítaniuk, és meg kell vizsgálniuk, hogy megsérti-e a vállalkozó az engedélyt – javasolta Holoda.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.Címlapi kép: Recsk, 2014. január 17. MTI/Komka Péter

Reggeli gyors/interjú Holoda Attilával
2023.02.13., hétfő 8:10
Riporter: Szénási Sándor