„Köszönjük,
Reggeli gyors

Tízezrével halunk bele, de nincs terv a legevőszennyezettség ellen

13/02/2023 13:00

| Szerző: Klubrádió/Bohus Péter

Súlyosan szennyezett a levegő több magyarországi városban is. Ennek oka, hogy egész Európában visszatért a széntüzelés, és a magyarok is azzal tüzelnek, amivel csak tudnak. Magyarországon nincs program a légszennyeződés ellen, pedig muszáj odafigyelnünk a betegekre, az idősekre és a gyerekekre, akiket ilyenkor is úgy futtathatnak tornaórán az iskola körül, mintha az nem lenne halálosan veszélyes.

2023. február 13. Reggeli gyors - részlet 2023.02.13. Simon Gergely
08:13
00:00

Számos városban súlyosan környezetszennyező a levegő, Simon Gergely vegyianyag szakértő, a Greenpeace munkatársa a Reggeli gyorsban azt mondta, döntően a fűtésből, a tüzelésből kerül ki rengeteg szennyezés, de a határon túlról is érkezik, mivel egész Európában működnek a szénerőművek, az emberek fával, szénnel fűtenek, ami fokozza a rossz levegőminőséget, sőt, Magyarországon, mivel a gáz és a fa ára is felment, a vegyestüzelésben mindent elégetnek, ami szabálytalan. És mindehhez a dízeljárművek is hozzátesznek.

 
Szmog
Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI
 

 

Simon Gergely szerint az elmúlt években sok nyugat-európai nagyvárosban sikerült a levegőt megtisztítani, míg itthon nagyon lassan halad ez a folyamat. Magyarország ellen a részecskeszennyezés miatt uniós bírósági ítélet is van, a Nitrogén-dioxid szennyezés miatt pedig kötelezettségszegési eljárás is indult: "bőven lenne tennivaló" - mondta Simon.

Magyarországon, és különösen keleten kritikus a légszennyezettség, és attól még, hogy nem éri el a riasztási szintet, Budapesten is rossz a levegő, mondta a szakember, aki felívta a figyelmet, hogy itthon nagyon sok halálesetet okoz a rossz levegő: évente 12-13 ezer ember hal meg a levegő szennyezettsége miatt, de érdemi intézkedéseket még nem sikerült hozni.

A kis részecskék szív és érrendszeri megbetegedéseket, agyvérzéses trombózist okozhatnak tömegével, mondta. Szmogriadóban (100 mikrogramm/köbméter felett) a levegő közvetlenül mindenkinek károsítja az egészségét, de a legveszélyeztetettebbek a betegek, öregek, asztmások, dohányosok és a gyerekek.

Hosszú távon a rossz levegő pedig légúti megbetegedéseket, rákot okozhatnak: A korom 1-es kategóriájú rákkeltő.

Segít-e a maszk ez ellen? Simon szerint valamennyit segít, hiszen minél nagyobb a részecske, annál jobban szűri, de sokszor az apró részecskéket is hatékonyan csökkenti. Bár Simon szerint a nitrózus gázok (nitrogén-monoxid és nitrogén-dioxid) ellen kevésbé hatnak a sebészi maszkok, de a maszk akár 50-70 százalékkal csökkentheti a részecskekitettségünket, tehát van értelme maszkot hordani. A szakember a betegeknek, időseknek, fiataloknak azt javasolta, hogy szmogriadóban viseljenek maszkot. A maszkhordás ráadásul a téli időszakra jellemző, ami akár a légúti megbetegedések ellen is véd, és szerint "hibát biztos nem követünk el, ha felveszünk egy maszkot, és csökkentjük is a kockázatokat".

Szerinte fontos lenne, hogy az emberekben a légszennyezettséggel kapcsolatban kialakuljon egyfajta tudatosság: például olyankor ne sportoljanak, ne futassák a gyereket az iskola körül. Alkalmazkodásra és több információra, továbbá érdemi intézkedésekre lenne szükség, de Magyarországon nincs olyan program, ami a légszennyezettség ellen küzdene, szerinte az illetékesek a technika fejlődésére számítanak, de a trendek nem azt mutatják, hogy ez hatékony lenne. 

Reggeli gyors/interjú Simon Gergellyel
2023.02.13., péntek 7:47
Riporter: Szénási Sándor