„Klubrádió
Reggeli gyors

Holoda Attila: A cél a megszokott kényelem kisebb földgázfelhasználás mellett

13/12/2022 15:13

| Szerző: Klubrádió

Holoda Attila energetikai szakértő szerint továbbra sem kell aggódnunk a téli gázellátás miatt, a mindenkit foglalkoztató kérdés inkább az, hogyan tudunk nekiindulni a következő szezonnak. Az Európai Unió jelentős pénzügyi forrásokat különített el az európai energiafelhasználás átalakítására, aminek három alapeleme van: a földgáz alternatív, Oroszországon kívüli beszerzése, egy részének kiváltása megújuló forrásokkal és a szükséglet csökkentése hatékonyabb felhasználással.

2022. december 13. Reggeli Gyors részlet 2022 12. 13. Holoda Attila
12:23
00:00

Megérkezett a decemberi hideg, Holoda Attila szerint azonban a mai nap is átlagosnak tekinthető a téli gázfogyasztás szempontjából. Egy ilyen napon körülbelül 50 millió köbméter a fogyasztás, a földgáztározók jelenlegi feltöltöttsége mellett így több mint 100 napra elegendő a most rendelkezésre álló készlet.

Három lábon áll Magyarország ellátás-biztonsága, ezek közül csak az egyiket jelentik a tározók, a meghatározó az import, ami jelenleg folyamatosan, több irányból is érkezik, illetve ezekhez tesz hozzá még a hazai termelés – magyarázta az energetikai szakértő. Az, hogy a tározók jelenleg önmagukban is képesek lennének biztosítani az ellátást erre a télre, valójában azt jelenti, hogy amennyiben például az importtal valamilyen probléma van, akkor be lehet vonni őket aktívabban.

A következő szezon azért okozhat nagyobb nehézséget, mert az idén fokozatosan csökkent az Oroszországból érkező gázmennyiség. Az a földgáz, ami jelenleg a tározókban van, az nemcsak Magyarországon, de Nyugat-Európában is jelentős részben még az orosz importból érkezett. Emellett az enyhe őszi időszak is segített abban, hogy ne kezdjünk el túl hamar a tárolókból fogyasztani.

Holoda Attila
 
Holoda Attila  Fotó: Pálinkás János / Klubrádió
 

Az európai országok nagy része és maga az Európai Unió is az év közben próbált gondoskodni az orosz földgáz pótlásáról. Az LNG-beszállítás, tehát a folyékony földgáz beszállítása megduplázódótt Európában, ami jó hír Holoda szerint. Viszont azt látni kell, hogy nagy most a kereslet, a világban komoly harc folyik, hogy mindenkinek jusson elegendő mennyiség; elsősorban jelenleg Kína, Dél-Korea és Japán szívja ezt el Európa elől.

Az LNG-terminálok építése és az országok összekapcsoltságának növelése mellett Európa vezetői a kontinens saját földgázforrásainak megerősítésén, illetve közeli források bevonásán is dolgoznak. Ilyen közeli beszerzési hely lehet Észak-Afrika, Azerbajdzsán, Türkmenisztán vagy akár Irán is. Persze ehhez vezetékeket kell építeni, bővíteni kell a szűkös hálózatot – amihez az egyes kormányok támogatására is szükség van. Magyarországon a gázlelőhelyek nagyobb kiaknázását nehezítheti a bányajáradék megemelése. Holoda szerint a kormány ezzel a lépéssel a pénzügyi problémáinak kezelését helyezte előtérbe.

Hazánk esetében a kormány sokszor hangoztatja, hogy milyen erős a függésünk az orosz földgáztól, amit Holoda szerint indokolhat a hosszú távú szerződésünk, ugyanakkor a már létező infrastrukturális összekötöttségünk nem. Európai szinten az orosz import a korábbi 40-42 százalékról 10-12 százalékra csökkent – így a kiszolgáltatottság lényegesen kisebb az energia szakértő szerint, ugyanakkor  kiemelte, hogy nem veszíti el a kapcsolatot Európa a világ második legnagyobb földgáz-kitermelőjével.

Ugyanakkor a kiszolgáltatottság csökkentése mellett az is fontos cél, hogy kevesebb földgázt használjunk fel. Ez nem kell, hogy azt jelentse, hogy 19 fokban üldögéljenek a gyerekek az iskolában. Az EU jelentős pénzügyi forrásokat különített el az energiafelhasználás átalakítására. Ennek az orosz földgáz arányának csökkentése mellett az is a célja, hogy alternatív, lehetőség szerint megújuló energiaforrásokat nagyobb arányban használjunk fel gáz helyett – ilyen lehet például a geotermia vagy a megújuló forrásból származó villamosenergia. Továbbá a takarékosság is fontos cél, de ezt nem feltétlen a komfortfokozat csökkentésével, hanem például épülethatékonysági programokkal, szigeteléssel, a nyílászárók lecserélésével érné el az unió.

A teljes beszélgetést meghallgathatja a fenti lejátszóra kattintva.

Reggeli Gyors részlet/ interjú Holoda Attilával
2022. december 13., csütörtök 08:33
Riporter: Dési János