„Köszönjük
Reggeli gyors

Holoda: Ez a tél zsebben van, könnyen át fogja vészelni Európa

25/10/2022 11:16

| Szerző: Klubrádió/Bohus Péter

Mi történik a gázpiacon? Holoda Attila energetikai szakértő szerint az már látszik, hogy a korábbi pánik ellenére ezt a telet Európa könnyen átvészeli, az árak is visszatértek a korábbi mértékre, és így Magyarországon is novemberben, decemberben már jelentősen csökkenhet a fogyasztói ár, bár azt nem tudjuk, mik Orbánék terve. Európa beavatkozik, ha a gáz- és az árampiacon kilőnek az árak, és ez a szándék elég volt ahhoz, hogy a piac magát elkezdje szabályozni akár érti ezt Orbán Viktor, akár nem.

2022. október 25. Reggeli gyors - részlet 2022.10.25. Holoda Attila
07:34
00:00

A gáz árának nagyon kedvező változásáról számolt be Holoda Attila, az Orbán kormány egykori energetikai államtitkára a Reggeli gyorsban. A tőzsdei gázár visszament arra a szinte, ami utoljára akkor volt, amikor az oroszok először kezdtek fenyegetőzni, és ismét 100 euró alatt van a MWh ár.

Szerinte ennek több oka van. Emlékeztetett arra például, hogy az EU-csúcson felmerült, hogy a unió beavatkozik a gázpiacba, és Holoda szerint erre összekapta magát a piac, és kiderült, hogy a piac mégiscsak tudja magát is szabályozni.

 
Holoda Attila
 

 

A gáz árának mérsékléséhez hozzájárult, hogy kiderült, ez a tél nem lesz annyira kemény, mint amennyire várták, és mivel még most is viszonylag enyhe az idő, a gáztárolók még mindig betárolási szakaszban vannak, "nem kezdtek el kitárolni". Tehát annak ellenére, hogy az oroszok jelentősen csökkentették a földgázszállítást Európába, mégis sikerült a földgáztárolókat 85 százalékos töltöttségre tölteni. Mindezek olyan információk, amelyekre válaszul a piac kicsit megnyugodott, mondta Holoda.

Ez a tél zsebbe van, könnyen át fogja vészelni Európa, jelentette ki a szakember, aki arra azért figyelmeztetett, hogy most sem lehet hátradőlni, és továbbra is nagyon fontos a takarékoskodás, mivel "nem látjuk a 2023-as évben, hogyan készülünk a télre". Szerinte bizakodásra ad okot, hogy a negatív előjelek ellenére Európa felkészült a következő időszakra és ez megjelent a piaci árban.

A lakosságnak vásárolt földgáz több gázcsomagból áll össze, mondta Holoda. Egyrészt van olyan, amit most vesznek a piacon, és van olyan része, amit még a hosszú távú orosz-magyar szerződések alapján vásárolt az állam, de Holoda szerint az árváltozásnak meg kell jelennie, hiszen még az orosz-magyar- szerződésben is van "árkövető formula", azaz az abban rögzített ár "leköveti az előző másfél hónapi tőzsdei átlagárat". Ebből következően a szakember szerint a mostani nagy csökkenés majd a novemberi, decemberi időszakban fog érvényesülni a saját rezsiköltségeinkben. "Hacsak nincs egyéb szándéka ezzel a magyar kormánynak. Mert már láttunk ettől eltérő árat" - tette hozzá.

Most tehát 400 forintba kerül köbméterenként a piaci gáz, miközben a magyar rezsiben a lakossági piaci árszint 717 forint körül van - mondta.

A gáz ár az áram árára is hatással van, Holoda szerint ugyanis főleg a földgáz miatt ilyen magas a villanyszámla. Ennek oka, hogy a gáz időjárástól függetlenül, azonnal bevethető energiaforrás, ami ki tudja egyenlíteni a kieső energiamennyiséget, ha esetleg lemegy a nap, és nem fúj a szél. AZ EU célja is az volt, hogy az áram ára is csökkenjen, aminek érdekében akár közvetlenül is beavatkoznának a kifejezetten a villamosenergia célú földgáz áránál. Ilyen lehetőség lenne a gázból áramot termelők kompenzálása, vagy a direkt gázsapka, amikre azért lenne szükség, hogy a korábban elszabadult villamosenergiaárat is megfékezzék. "Jó úton haladunk" - mondta Holoda, aki szerint az áram árának csökkenése is jelentkezni fog a fogyasztási árakban, hiszen már a határidős ügyletekben is azonnal látszott egy nagyon komoly esés.

Holoda azt is elmondta, hogy amikor az oroszok augusztus végén bejelentették, hogy az Északi Áramlaton nem küldenek tovább gázt Európába, a tőzsdei ár felszaladt 320 euró felé, majd amikor erre reagálva az Európai Bizottság bejelentette, hogy ársapka bevezetésén gondolkodnak, azonnal leesett 160-180 euróra: tehát maga a szándék is moderálni tudja a piacot, mondta. Hát még akkor, ha tényleges intézkedés is történik, utalt a Bizottság múlt heti közös megállapodására, ami felhatalmazást jelent, hogy beavatkozzanak a piaci ügyletekbe, és hogy a Bizottság fenntartotta magának a jogot a beavatkozásra, és ezt valamennyi tagállam megszavazta. Holoda szerint Orbán Viktor hiába mondta, hogy ez a szándék "ránk nem hat, és kimaradtunk belőle, ez nem igaz, hiszen a hosszú távú szerződéseink árát is befolyásolni fogja, hogyan alakul a tőzsdei átlagár. Ez kétszer kettő, de van, aki ezt nem szokta egyből megérteni" - mondta Holoda Attila.