„Klubrádió
Reggeli gyors

Holoda: Az energia körüli versengés nagy vesztese Palkovics

11/11/2022 11:26

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Palkovics László egyelőre nem megerősített távozása mögött hatásköre fokozatos szűkülése állhat – véli Holoda Attila. Az energiaszakértő szerint az energiastratégia irányításának elvesztése miatt döntött így a miniszter.

2022. november 11. Reggeli gyors - részlet 2022.11.11. Holoda Attila
09:28
00:00

Kétségtelenül nagy port kavart az egyelőre kormányzati oldalról nem megerősített hír, hogy lemondhatott Palkovics László technológiai és ipari miniszter. Hasonló miniszteri lemondásra eddig nem volt eset az Orbán-kormányban.

"Ha így van, akkor Palkovics döntésének voltak előzményei" – mondta a Reggeli gyors pénteki adásában Holoda Attila. Az energetikai szakértő szerint ugyan nem ismerünk minden részletet, de korábban is szóba került politikus esetleges lemondása, amikor a minisztériumát átalakították, és az "innováció" kikerült a hatásköréből. Ezt munkaköre súlyos csonkításaként élte meg Palkovics.

Most, hogy az energiaügy is kikerült irányítása alól, Holoda úgy látja, szinte bizonyos, hogy Palkovics távozik pozíciójáról. Megjegyezte, az energetikastratégia irányítása sem egységesen tartozott a miniszter alá, több másik tárcának és hivatalnak (Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal, Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága), is volt beleszólása. Lényegében ezzel az energiastratégia egységes irányítása a. Ráadásul Palkovicsnak a miniszterelnök bejelentéseihez is alkalmazkodnia kellett. Példaként emelte ki, Orbán egy, a grúz miniszterelnökkel való találkozóját követő – Holoda szerint teljesen következetlen – bejelentését, mely szerint létre akarnak hozni egy új, hatalmas villamosenergia-vezetékrendszert, amelynek az a lényege, hogy az energiát Azerbajdzsánból Georgián és Románián keresztül hozná Magyarországra. "Ilyenről korábban szó sem volt az energiastratégiában" – mondta, hozzátéve, számára ez "eszement ötletnek tűnik".

"Nagy pezsgés tapasztalható Magyarországon az energia körül, ennek vannak nyertesei és vesztesei, mint amilyen a jelek szerint Palkovics is" – foglalta össze.

A Budapest Diákváros - Nagyvásártelep és környezete nemzet
 
Palkovics László Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI
 

Paks I. működése meghosszabbítható

Ahogy arról korábban a Klubrádió is beszámolt, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes nyújtotta be, és Palkovics László akkori technológiai miniszter prezentálta azt a határozat-tervezetet, amely a paksi atomerőmű üzemidejének meghosszabbításáról szól. Vagyis Paks I. blokkjait a '30-as években sem zárnák be.

A terv számos kérdést felvet, a többi között azt is, hogy képes lesz-e az erőmű üzembiztosan, veszély nélkül a tervezettnél tovább működni.

"Nukleáris biztonsági szempontból megvalósítható feladat Paks I. működésének meghosszabbítása" – jegyezte meg a beszélgetés második felében Holoda Attila. Szerinte a rendszer frissíthető, a folyamatirányító rendszerek cserélhetők, így biztosítani lehet a blokk további működését. Hangsúlyozta, eleve ez áll inkább Magyarország érdekében.

Kifejtette, 2014-ben külső szakértőként mások mellett Paks II. tendereztetése előtt ő is inkább a már működő blokk működésének meghosszabbítását javasolta. Akkor a kormány jogszabály kötöttségekre hivatkozva nem fogadta el a tanácsot, most hirtelen mégis hajlandók meghosszabbítani a blokk működési idejét, és ezért ugyanazokat a jogszabályokat is készek átírni.

A hirtelen támadt kapkodás egyértelműen arra utal, hogy – hiába vette át a feladatot Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter – Paks II. nem fog időben elkészülni. Ez nem első sorban a kormány hibája, sokkal inkább a Roszatom késlekedik. Holoda úgy látja, hogy az orosz cég más projektjei elvonják a kivitelezésre alkalmas munkaerőt.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Holoda Attilával
2022.11.11., péntek 7:33
Riporter: Pálinkás Szüts Róbert