„Klubrádió
A lényeg

Navracsicsot meglepte Palkovics lemondása, "már, ha lemondott"

10/11/2022 19:05

| Szerző: Klubrádió

A Telex megkérdezte Navracsics Tibortól, megerősítette-e neki Palkovics László, hogy távozik a kormányból. A területfejlesztési miniszter úgy fogalmazott: meglepte a dolog, "már, ha tényleg lemondott" Palkovics, mert erről a pletykáról értesült tegnap, ami meglepte.

A területfejlesztési és EU-s forrásokért felelős miniszterrel Székesfehérváron, egy MCC-s rendezvényen beszélt a Telex. A porrtál kérdésére, hogy meglepte-e Palkovics László lemondása, Navracsics azt felelte, igen, ő is tegnap, azaz szerdán értesült róla. Majd mosolyogva gyorsan hozzátette, „már, ha tényleg lemondott”, mert erről a pletykáról értesült tegnap, az meglepte.

Mindenesetre miután megtudta, beszélt is Palkoviccsal, bár hogy mit mondott neki a miniszter, azt nem árulta el, mert „az magánügy”. Megkérdezték, megerősítette-e neki Palkovics a beszélgetésükben, hogy tényleg távozik a kormányból, Navracsics erre hosszú szünet után azt mondta: „beszéltünk erről, és meglepett”. Hozzátette, azért is lepte meg, mert nagyon kedveli Palkovics Lászlót, nagyon sok területen még nagyon sokáig szeretne vele együttműködni – a kormányban is és az egyetemi szférában is -, ezért minden váratlan és meglepő fordulat meglepi őt vele kapcsolatban, fogalmazott.

Ezután újra rákérdeztek, hogy mint a kormány tagja, megerősíti-e, hogy távozik Palkovics, amire a miniszter azt felelte: „azért nem hivatalos megerősítés, mert a miniszterelnök hozza meg a döntést”. Arról pedig, hogy Orbán döntött volna, nem tud, de nem is beszélt vele azóta. Palkovics távozásának okáról is kérdezték Navracsicsot, azt mondta, nem tudja mi az oka, de ezt nem is kérdezte tőle.

Szerdán mi is beszámoltunk róla, hogy a Telex és a 24.hu értesülései szerint lemondott Palkovics László technológiai és ipari miniszter. A kormány részéről nem erősítették meg, de nem is cáfolták a tárcavezető távozását. A 24.hu információi szerint azután mondott le Palkovics, hogy a kormányfő elfogadta Nagy Márton tárca nélküli miniszter javaslatát egy önálló energetikai tárca létrehozásáról. Ez viszont azt jelenti, hogy Palkovics tárcáját megfosztják az energiaügyek felügyeletétől. Palkovics ezt nem fogadta el, úgy tudják, a minisztérium vezetői előtt azt mondta: "Nem erre szerződtem". Ők is úgy tudják, Palkovics a gyors távozását már be is jelentette a minisztériumban.

(Kiemelt kép: MTI/Máthé Zoltán)