„Klubrádió
A lényeg

Feltehetően lemondott Palkovics László miniszter

9/11/2022 14:09

| Szerző: Klubrádió

A Telex és a 24.hu értesülései szerint lemondott Palkovics László technológiai és ipari miniszter. A kormány részéről nem erősítették meg, de nem is cáfolták a tárcavezető távozását.

Havasi Bertalan, a miniszterelnök szóvivője nem cáfolta, de nem is erősítette meg, hogy lemondott Palkovics László technológiai és ipari miniszter. A Telex szerint ez a hír terjedt el a tárcánál, és már "főosztályvezetői szinten is értesítették a munkatársakat az átadás-átvétel előkészítéséről".

A cikk szerint energiapolitikai véleménykülönbségek állnak a lemondás hátterében. Palkovics 2014 óta tagja az Orbán-kormánynak.

A 24.hu információi szerint azután mondott le Palkovics László, hogy a kormányfő elfogadta Nagy Márton tárca nélküli miniszter javaslatát az önálló energetikai tárca létrehozásáról. Ez viszont azt jelenti, hogy Palkovics tárcáját megfosztják az energiaügyek felügyeletétől. Palkovics ezt nem fogadta el, úgy tudják, a minisztérium vezetői előtt azt mondta: "Nem erre szerződtem". Ők is úgy tudják, Palkovics a gyors távozását már be is jelentette a minisztériumban.

Nem erősítette meg, de nem is cáfolta közleményében a Miniszterelnök Palkovics László lemondását. A tárca a hírre reagálva annyit írt: a kormány tagjairól a miniszterelnök dönt. "Amennyiben a kormány szerkezetében változás történik, arról a nyilvánosságot tájékoztatni fogjuk" – írták.

A 444 2021 januárjában írt arról, hogy értesüléseik szerint Palkovics akkor is benyújtotta lemondását, de Orbán visszaszólt, hogy ezt felejtse el. Akkor azt írták, hogy Palkovics László innovációs és technológiai miniszterként sokáig a negyedik Orbán-kormány legerősebb embere volt, azonban a miniszterelnök elkezdte visszavágni a jogosítványait. Az innovációs tárcától előbb elvették az uniós pénzek felügyeletét, majd leépítették a rendszerben a fontos fontos embereit. A miniszter megelégelte ezt, és benyújtotta a lemondását, írták az akkori cikkben. Orbán Viktor viszont ezt nem fogadta el, és közölte a Palkoviccsal: továbbra is számít a munkájára.

Cikkünk frissül.