„Köszönjük,
A lényeg

Meghosszabbítaná a kormány Paks I. üzemidejét, a '30-as években se zárnák be

9/11/2022 14:21

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Szikora Gábor

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a benyújtója, és Palkovics László technológiai miniszter az előadója annak a határozat-tervezetnek, amelyről a napokban kezd tárgyalni a parlament, és a paksi atomerőmű üzemidejének meghosszabbításáról szól. . Vagyis Paks I. blokkjait a '30-as években sem zárnák be.

Amikor 2014 elején a kormány aláírta az oroszokkal Paks II. építéséről szóló szerződést, már voltak szakemberek, akik azt mondták, hogy kár volt ennyire rohanni – jegyzi meg a 444. A kormány ugyanis tender nélkül döntött az orosz technológia és hitel mellett, ami miatt az Európai Bizottság évekig vizsgálta, és végül csak korlátozásokkal hagyta jóvá a szerződéseket. Többen is felvetették, hogy Paks I. blokkjai kibírtak volna annyi időt, hogy tendert írjanak ki, az ajánlatokat össze lehessen hasonlítani és a legjobbat kiválasztani.

A 2014-es sietség ráadásul utólag sem tűnik nagyon előrelátó döntésnek, hiszen Paks II. engedélyeztetése azóta sem fejeződött be, az érdemi munkálatok még el se kezdődtek. Mint azóta kiderült, a Roszatom Paksra szánt reaktorai még a tervezőasztalon sem voltak készen, és még mindig vár hozzájuk pontosításokat, kiegészítéseket az Országos Atomenergia Hivatal.

Ráadásul az EU-ban egyre határozottabb tervek készülnek az orosz nukleáris ipar szankcionálására. Ezt ugyan a magyar kormány a mostani állítása szerint megvétózná, de azért nem teljesen irreális azt feltételezni, hogy a Roszatom a tervezett létesítményt sosem építi már meg Pakson. Például a Klubrádiónak Illés Zoltán volt környezetvédelmi államtitkár is arról beszélt, hogy szerinte Paks II. sosem fog megépülni.

Az új határozati javaslat szerint a képviselők tudomásul vennék, hogy a kormány Paks 1 blokkjait tovább engedheti működni, mint a hatályos rendelkezések szerint lehetne.

A négy blokkot 1982 és 1987 között adták át, 30 év szavatossággal. Vagyis az eredeti terv szerint már be kellett volna őket zárni, de az üzemidőt egyszer már 20 évvel meghosszabbították. Ennek lehetőségéről még 2005-ben döntött a parlament, így a mostani állás szerint 2032-ben kellene bezárni az első és 2037-ben az utolsó, negyedik blokkot. A mostani határozati javaslathoz fűzött indoklás szerint további 10, de alaposabb felújítások esetén akár még 20 évvel is meghosszabbítható lenne a blokkok élettartama, azaz csak a '40-es vagy '50-es években kellene végleg lakatot tenni rájuk. Az indoklás egyébként kitér arra is, hogy az orosz gázt elszakadást is segíthetné Paks I. meghosszabbított működése.

A cikkben felidézik, hogy az MSZP többször felvetette már a parlamentben az üzemidő meghosszabbításának lehetőségét, azonban a javaslatot az Orbán-kormány eddig minden esetben visszautasította. Tóth Bertalan szocialista frakcióvezető 2018-ban és 2019-ben is rákérdezett erre, de előbb Fónagy János, majd utóbb Cseresnyés Péter államtitkár is azzal utasította vissza, hogy "a hatályos jogszabályok erre nem adnak lehetőséget". Ami természetesen igaz volt, de éppen a most benyújtott határozati javaslaton látszik, hogy ez csak kormányzati szándék kérdése, és változnak a jogszabályok.

(Kiemelt kép: MTI/Sóki Tamás)