„Klubrádió
Esti gyors

Horn Gábor: Orbán erős emberei tolhatták félre Palkovicsot

10/11/2022 21:07

| Szerző: Klubrádió/Ivánkai Márk

Már minisztériumi főosztályvezetői szinten is tudják, hogy lemondott Palkovics László, de ezt eddig hivatalosan nem erősítették meg. A háttérben több médiaértesülés szerint az állhat, hogy a miniszterelnök külön energetikai tárca felállítását tervezi, mások úgy vélik, hogy Palkovicsnak nem sikerült elfogadtatnia a szélerőművek engedélyezését, ha akarta egyáltalán. Horn Gábor, a Republikon Intézet Alapítvány elnöke, volt államtitkár szerint az Orbán közvetlen környezetébe tartozó miniszterek tolhatták félre Palkovicsot. Az Esti gyors című műsorban Horn Gábor arról is beszélt, hogy meglepné, ha Palkovics utódja Lantos Csaba lenne.

2022. november 10. Esti gyors-részlet (2022.11.10.) Horn Gábor
09:18
00:00

Szokatlan maga a jelenség, hogy az Orbán-kormány miniszterei közül valaki ki akar szállni, az elmúlt 12 évben nem volt rá példa – mondta Horn Gábor. Hozzátette, az is rendhagyó jelenségnek számít, hogy a 2022-es kormányalakításánál legalább négy, de inkább öt gazdasági minisztere van ennek a kormánynak. Horn szerint be volt építve a rendszerbe a konfliktus.

Palkovics olyan értelemben külső szereplőnek számít, hogy nem a politikai terepen nőtt fel. Horn úgy fogalmazott, hogy Palkovics 2014-ben a semmiből került elő, és hajtott végre "nagyon csúnya" feladatokat: ő számolt le a CEU-val, az SZFE-vel, és tulajdonképpen őhozzá kapcsolódik az akadémiai intézetek függetlenségének felszámolása. Horn szerint Palkovics személyében egy végrehajtó embert látunk, aki ugyanakkor megpróbálta tartani azt a látszatot, hogy ő ennek ellenére rendelkezik mozgástérrel. Talán ez szűnhetett meg az elmúlt néhány hétben vagy hónapban, tette hozzá.

A 2022-es kormányalakításnál az látszott, hogy közvetlenül az Orbán környezetére tartozókra támaszkodó kormányról van szó – mondta Horn. A volt államtitkára szerint ezek az erős emberek tolhatták félre Palkovicsot. Hozzátette, a gazdasági "csúcsminiszter", Nagy Márton mindig is Orbán egyik legközvetlenebb tanácsadója volt gazdasági ügyekben. Horn szerint a viták ezen a területen éleződhettek ki, de valószínűleg szakmapolitikai része is van a kérdésnek.

Horn Gábor ugyanakkor azon se csodálkozna, hogyha a kormány berkein belül most azon dolgoznának, hogy új helyet találjanak Palkovicsnak. A volt államtitkár felidézte a '70-es '80-as évek magyar gyakorlatát, amikor a pártközpont hirtelen átrendezte a dolgokat, "fölrepültek a verebek és más ágra szálltak rá". Elképzelhetőnek tartja, hétfőn úgy fogunk ébredni, hogy Palkovics már valamelyik hivatal vagy energetikai központ az elnökeként folytatja munkásságát.

A médiában már feltűnt Lantos Csaba közgazdász, üzletember neve mint Palkovics lehetséges hivatali utódja. Horn számára meglepetésként hatna, ha Palkovics posztját valóban Lantos örökölné, akinek egyébként egészségügyi érdekeltségei voltak az utóbbi időben, és inkább a bankrendszer, a bank világa körül mozgott. Eddig az Orbán-kormány a szakmai alapú helyett egyre inkább a politikai kormányzást erősítette – mondta Horn. Ezzel pedig szembemenne, ha Lantos Csabát helyeznék pozícióba, mivel ő soha nem vett részt aktívan a politikában, bár kétségtelenül áll a Fideszhez – tette hozzá. Ugyanakkor, ha erős embert keres a kormány, akkor Lantos megfelelő választás lenne. Az utódlásnál fölmerült még Dorkota Lajos neve is, aki hagyományos politikai szereplő, az ő kinevezése nem volna meglepetés. Bár csodálkoznivaló eddig is akadt a miniszterek kinevetései körül – ismerte be Horn. Példaként említett Kásler Miklós emberminiszterré, vagy Pintér Sándor egészségügyi és oktatási miniszterré való kinevezését. Ezért Horn szerint meglepetés érhet minket, és már semmin se kell csodálkozni.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg.

Esti gyors/Interjú Horn Gáborral
2022. november 10., csütörtök 18:15
Riporter: Kárpáti János