„1%
Reggeli gyors

Szerbia 10-15 százalékos részesedést szerezne a Paks2 atomerőműben

24/05/2022 07:54

| Szerző: Kárpáti János/Klubrádió

Napokon belül megszületik az Oroszország elleni olajbehozatali embargóról szóló európai uniós döntés. Szerbia nehéz télre számít, megkérdezték Orbánt, tárolhatnák-e az energia egy részét Magyarországon, mert nekik nincs elég kapacitásunk, és 10-15 százalékos részesedést szereznének a Paks2 atomerőműben, cserébe magyar energiaügyi befektetéseket ígérnek Szerbiában. Nemzetközi lapszemle.

2022. május 24. Lapszemle 20220524/Kárpáti
05:22
00:00

Robert Habeck német gazdasági miniszter a ZDF köztévének adott nyilatkozata szerint napokon belül megszületik az Oroszország elleni olajbehozatali embargóról szóló európai uniós döntés. Az EU kétmilliárd euró összértékig ajánlott fel támogatást az orosz olajtól nagy mértékben függő közép-, illetve kelet-európai tagországainak az átálláshoz szükséges energetikai beruházásokra.

Világgazdasági Fórum
 
Világgazdasági Fórum
 
Davos, 2022. május 23. Robert Habeck német alkancellár, gazdasági és klímavédelmi miniszter panelbeszélgetésen vesz részt az 51. Világgazdasági Fórumon Davosban 2022. május 23-án, az ötnapos esemény második napján. MTI/EPA/Keystone/Laurent Gillieron
Fotó: Laurent Gillieron
 

 

A ZDF tudósítás hozzáteszi, hogy Magyarország még hétfőn is ragaszkodott a követeléseihez, ezek összegszerűségére azonban ezúttal nem tér ki. Habeck mindenesetre nem feltételes, hanem kijelentő módban fogalmazott a szerinte napokon belül megszülető megállapodást illetően. A német miniszter nyilatkozata szerint az Európai Bizottság és az Egyesült Államok egymással párhozamosan dolgozik olyan javaslaton, amely felső határt szabna a globális olajárnak.

„Az intézkedés kétségkívül szokatlan, de hát szokatlan időket élünk” - jegyezte meg Habeck. Eközben Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a davosi világgazdasági fórum résztvevőit sürgette, hogy szigorítsák szankciós intézkedéseiket Moszkvával szemben, Szergej Lavrov orosz külügyminiszter pedig kilátásba helyezte, hogy országa szorosabbra fűzi kapcsolatait Kínával.

A Starbucks amerikai kávézólánc bejelentette: kivonul Oroszországból - írja a Reuters.

A müncheni Süddeutsche Zeitung ismerteti Habeck nyilatkozatát, aki szerint az embargós döntést illetően már csak kevés állam jelent problémát, köztük mindenekelőtt Magyarország. A magyar igényekre tekintettel lehet lenni, de „itt valaminek Magyarországon is történnie kell.” Habeck áttörésre számít néhány napon belül.

Az EurActiv brüsszeli hírportál beszámol Orbán Viktor magyar kormányfő és Aleksandar Vučić szerb elnök hétvégi találkozójáról az újvidéki mezőgazdasági vásár megnyitójána, hol Vučić közölte: Szerbiának módja nyílik bizonyos mennyiségű gáz magyarországi tárolására.

Orbán Viktor Szerbiában
 
Orbán Viktor Szerbiában
 
Budapest, 2022. május 21. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (elöl, b3) és Aleksandar Vucic szerb államfő (j2) az általuk közösen megnyitott 89. Újvidéki Nemzetközi Mezőgazdasági Vásáron 2022. május 21-én. Balra Ondré Péter, az Agrármarketing Centrum ügyvezető igazgatója. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
 

 

„Megvitattuk a telet, a következő, nehéznek ígérkező telet. Megkérdeztem Orbán miniszterelnököt, tárolhatnánk-e az energiánk egy részét Magyarországon, mert nekünk nincs elég kapacitásunk. A másodperc töredéke alatt azt válaszolta: megegyeztünk” - idézi az EurActiv a B92 alapján a szerb államfőt. Egy másik szerb híroldalról, a Kurir.rs-ről azt veszi át az EurActiv, hogy Vučić közölte: Szerbiában túlságosan olcsó, Európában a legolcsóbb az elektromos áram, emelni kell, de azt nem lehet megtenni egyik napról a másikra. A szerb államfő arról is beszélt, hogy Orbánnal megvitatták a következő lehetőséget: Szerbia 10-15 százalékos részesedést szerezhetne a Paks 2 atomerőműben, Magyarország pedig cserébe befektetést eszközölhetne a djerdapi vízi erőműbe, amelyet Jugoszlávia és Románia közösen épített meg a Dunán az 1970-es években.

Navracsics Tibor, Orbán mérsékelt európéere - ezzel a címmel közöl portrét a volt magyar EU-biztosról, az európai ügyek leendő új miniszteréről a Le Soir című francia nyelvű belga lap. A cél, hogy a konzervatív Navracsics egyengesse az utat Budapest és az EU között, igyekezzen elsimítani a konfliktusokat, amelyek a jogállamiság ügyében, illetve a tervezett Moszkva elleni uniós olajembargó kapcsán keletkeztek. A cikk szerzője a május 13-án bejelentett összetételű új magyar kormányban Orbán Viktor leginkább figyelemre méltó választásának nevezi Navracsicsot, aki a regionális fejlesztésekért és az európai alapok felhasználásáért felelős miniszterként a nála radikálisabb és megosztóbb Varga Judittól veszi át az európai ügyeket.

Varga eközben megtartja az igazságügyi tárcát. A Le Soir szerint Navracsics nyolc év politikai mellőzöttség után azért került vissza „Viktor” kegyeibe, mert a miniszterelnök ütközéstompítóként kívánja használni. A veterán fideszes politikus múltjáról azt írja a belga lap, hogy 2010 és 2014 között igazságügyi miniszterként támogatta az új alaptörvényt és a választási rendszer reformját, de az alkotmányossággal kapcsolatos konfliktusok miatt eltávolodott Orbántól. Párton belüli befolyását elvesztette, miközben akkori emelkedett fel Lázár János csillaga, aki most Navracsics mellett a másik nagy visszatérő az Orbán-csapatban.