„Köszönjük,
A lényeg

Leginkább a gáz, a tojás és a kenyér ára drágult – így alakult a novemberi infláció

8/12/2022 21:30

| Szerző: Klubrádió

Magyországon a novemberi infláció 22,5 százalékos volt, 1996 közepe óta nem volt ilyen mértékű a drágulás.

Novemberben már 22,5 százalékos volt az infláció a most kiadott adatok szerint. Amint minden ország statisztikusai közzéteszik a saját számaikat kiderül

Ha az alapszám mögé nézünk, még nagyobb drágulást látunk. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) 140 termékcsoportra bontja le az összes árut és szolgáltatást, ezeknek az árváltozásait súlyozva számolja ki az inflációt, a hvg.hu részletesen bemutatta ezeknek a drágulását.

A lista élén a tankönyv áll, de ez igazából nem számít, ugyanis miután szinte minden általános- és középiskolai tankönyvet ingyenessé tett a kormány, a maradék nagyon kevésnek a 138 százalékos drágulását alig érzi meg valaki, ez mindössze 0,003 százalékos súllyal számít az infláció kiszámolásakor.

Annál nagyobb bajt mutat a lista minden más eleme: a vezetékes gáz és a tojás ára több, mint kétszer annyi, mint tavaly ilyenkor volt.

Mindez úgy történt meg, hogy épp egy hónapja, amint kiadták az előző inflációs számot, a kormány gyorsan reagált, pár órával az adat publikálása után árstopot hirdetett meg a tojásra (és a burgonyára).

Összesen 22 olyan termék van, amelynek az ára legalább a másfélszeresére nőtt egy év alatt, és 39 olyan, ahol minimum egyharmados drágulás volt. Ebből a 39-ből 33 élelmiszer, 5 valamilyen háztartási energiahordozó, a maradék egy a tankönyv.

Az ételek elképesztő drágulása azt eredményezi, hogy még csak nem is lehet elbújni az infláció elől, hiszen amíg mondjuk egy számítógép vagy egy bútor megvásárlását el tudjuk halasztani, ha nagyon muszáj, az evésre nem tudunk nem költeni. Ráadásul mivel több tucat élelmiszer ára száll el, még csak azt sem lehet mondani, hogy az egyéni ízlésen múlik, kinek a kedvenc ételei drágulnak nagyon.

Ami pedig a háztartási energiát illeti: jól látszik nem csak az, hogy a rezsiemelés megtette a hatását, hanem az is, hogy emiatt a helyettesítő termékek is drágulnak. A brikett és koksz ára majdnem megduplázódott, a tűzifáé 60, a széné 57,9 százalékkal nőtt, vagyis azért is egyre több pénzt elkérnek, hogy a gázáremelés elől más módon menekülhessen az ember.

Öt olyan tétel van, amelynek az ára pont ugyanannyi, mint egy éve, ebből négy, a távfűtés, a szemétszállítás, a vízdíj és a csatornadíj árát központilag határozzák meg, az ötödik a szervezett munkahelyi, iskolai utazás.

Végül a 140 közül az a négy áru, amelynek az ára csökkent: a helyi tömegközlekedés átlagosan 0,2 százalékkal lett olcsóbb, mint egy éve (Budapesten és mind a 19 megyében nézték az árakat a KSH adatösszeírói), ugyanennyivel csökkent a telefon- és az internetdíj, a legnagyobb mértékben pedig a tévéelőfizetés ára lett kisebb. A járműüzemanyagoknál itt, a novemberi adatokban még csökkenést mért a KSH, de az autósok ezen a ponton el is búcsúzhatnak ettől a gondolattól, a decemberi szám már nem egészen ilyen lesz.

(via hvg.hu)