„Klubrádió
A lényeg

Orbán szerint az európai gázársapkával Magyarország energiaellátás nélkül maradna

20/10/2022 20:43

| Szerző: Klubrádió

"Nem érdekünk, hogy közös, kötelező energiabeszerzést írjanak elő és az sem érdekünk, hogy közös európai ársapkát alkalmazzanak, mert ebben az esetben a Magyarországra érkező gázszállítások alapjául szolgáló szerződések érvényüket vesztenék és Magyarország energiaellátás nélkül maradna" – mondta Orbán Viktor Brüsszelben.

"Perceken belül kezdetét veszi az európai uniós tagállamok miniszterelnökeinek csúcstalálkozója itt, Brüsszelben. A legfontosabb kérdés továbbra is, hogyan tudunk harcolni az égbe ugrott energiaárakkal szemben" – mondta a kormányfő csütörtök esti Facebook-videójában.

Orbán Viktor szerint a bizottság hónapokat késlekedett az erre vonatkozó javaslatok bemutatásával. A testület most előrukkolt eggyel, amelynek azonban van néhány eleme, amelyről a miniszerelnök úgy látja, szöges ellentétben áll Magyarország nemzeti érdekeivel.

„Nem érdekünk, hogy közös, kötelező energiabeszerzést írjanak elő és az sem érdekünk, hogy közös európai ársapkát alkalmazzanak, mert ebben az esetben a Magyarországra érkező gázszállítások alapjául szolgáló szerződések érvényüket vesztenék és Magyarország energiaellátás nélkül maradna. Ez ellentétes a magyar nemzeti érdekekkel, de vannak mások is, akik úgy gondolkodnak, mint mi, ezért jó esélyt látok arra, hogy ma este érvényesíteni tudjuk a magyar nemzeti érdekeket” – jelentette ki a miniszterelnök Brüsszelben.

Jó esélyt lát a magyar nemzeti érdekek érvényesítésére a brüsszeli EU-csúcson Orbán Viktor miniszterelnök, aki erről a Facebookon közzétett videóban beszélt.

(Kiemelt kép: MTI/Szigetváry Zsolt)