„Klubrádió
Megbeszéljük...

Miklós László: Ha Európában lesz gáz, akkor Magyországon is

6/10/2022 20:54

| Szerző: Klubrádió/Ivánkai Márk

A lakosság a legutolsó, amelynek gázellátását korlátoznák, előtte minden más ipari és egyéb földgázfogyasztót kikapcsolnak a rendszerből – mondta Miklós László energiaipari szakértő. A Megbeszéljük című műsorban arról is beszélt, hogy ezen a télen még biztosan nem lesz gázhiány. 

2022. október 06. Megbeszéljük részlet - 2022.10.06. Miklósi László
13:24
00:00

Jelentős változás az európai beszállításokban, hogy az LNG-import (cseppfolyósított gáz) a korábbi heti 1-2 milliárdról 2,5-3,5 milliárdra nőtt. Így számottevő részben tudták pótolni az elmaradt orosz importot, ami az elmúlt hét óta lényegében arra redukálódik, ami a török áramlaton és részben Ukrajnán keresztül jön – nyilatkozta Miklós László. Azonban ez az importmennyiség töredéke a korábban megkötött Gazprom szerződéseiben foglaltakhoz képest – tette hozzá.

Ezt a telet még biztosan átvészeli Európa, ha takarékoskodik – mondta a képviselő. Egyrészt azért, mert jelentős mennyiség van a tárolókban, mivel nem csupán jön az LNG-import jön folyamatosan, hanem Norvégia is a maximum teljesítménye körül szállít, továbbá Algéria is szállítja a heti 7-800 millió köbméteres mennyiséget.

Hogyha figyelembe vesszük az Unió által javasolt 15 százalékos megtakarítási hajlandóságot, nagyon nagy baj nem lehet – fejtette ki Miklós László. Hozzátette, hogy minden tagországnak vannak olyan válságtervei, amik rendkívüli helyzet orvoslására szólnak. A szakértő szerint a lakosság a legutolsó, amelynek az ellátását korlátoznák, előtte minden más ipari és egyéb földgázfogyasztót kapcsolnak ki a rendszerből.

Miklós László szerint Magyarországra Horvátországból folyamatosan napi 3 millió köbméter gáz érkezik. Bár Horvátország gáztermelése jelentős, ők is importra szorultak. Az, hogy egy 3 millió köbméter érkezik elég régen Magyarországra, az azt sejteti, hogy ha nem is folyamatosan, de időnként a horvát eredetű terminálon van kitárolás, földgázfogadás – nyilatkozta az energetikai szakértő. 

Bolgár György riporter felvetette, hogy a Szijjártó Péter külügyminiszter által az oroszokkal kötött hosszútávú szerződés alapján egy év alatt 4 és fél milliárd köbméter jön ide. Hozzátette, állítólag még 700 milliót igényeltek, ami összeadva az 5,2 milliárd köbméter. A magyar fogyasztás azonban a múlt évben 11 milliárd volt, ebből következett a kérdés, hogy meglesz-e a szükséges mennyiség másik fele. Miklós szerint "szokatlan dolog", hogy egy külügyminiszter sok energiát ölt ilyen egy hosszú távú szerződés megkötésébe. Önmagában egy kormány által promotált szerződés nem oldja meg Magyarország gázellátását – mondta a szakértő, hozzátette – ehhez az kell, hogy legyen felhasználható gáz az európai piacon. Ha ez teljesül, akkor a Magyarországon működő kereskedőknek korlátlanul van hozzáférése, hiszen minden szomszédos országgal lényegében van összeköttetésünk. A kellő gázmennyiség beérkezésének feltétele, hogy Európában a kereskedők vásárolnak-e a termelőtől, illetve egymástól is. Ezekből következik, hogy meglesz Magyarországon az ellátásbiztonság, ha Európában is meglesz – zárta Miklós László.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg.

Megbeszéljük/Interjú Miklós Lászlóval
2022. október 06., csütörtök 16:45
Riporter: Bolgár György