„Klubrádió
A lényeg

EU-csúcs: megállapodás született a gázársapkáról

21/10/2022 09:02

| Szerző: Klubrádió

Az Európai Unió és a tagállamok vezetői péntek hajnalra megállapodtak arról, hogy "sürgősen" kidolgozzák a gázárplafon-mechanizmust.

Az Európai Tanács elnöke szerint "erős és egyhangú elszántság mutatkozik arra, hogy Európában közösen lépjünk fel három cél: az árak mérséklése, az ellátás biztosítása és a felhasználás csökkentésének folytatása érdekében". Charles Michel és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a döntést követően közös sajtótájékoztatót tartott.

Von der Leyen azt mondta, "célunk, hogy a korábbi többéves pénzügyi keretből még rendelkezésre álló mintegy 40 milliárd eurónyi forrást a tagállamok rendelkezésre bocsássuk, így azzal segíteni tudnak majd az energiaválság által leginkább érintetteknek, a kiszolgáltatott háztartásoknak vagy a kkv-knak. De tény, ennél többre van szükség a kis- és középvállalkozások, valamint a nagyobb iparágak támogatására, hogy kezelni tudják a magas energiaárakat, és itt a beruházások témája nagyon fontos".

A megbeszélés zárónyilatkozata szerint az EU-nak és a tagállamoknak többet kell fektetniük az energiahatékonyságba, a szükséges infrastruktúrába, a tárolókapacitás bővítésébe és a megújuló energiatechnológiák fejlesztésébe, valamint szolidaritást szorgalmaz a tagállamok között, ha akadozna az energiaellátás.

Ahogy arról a Klubrádió is beszámolt, Orbán Viktor az éjszaka még arról posztolt, Magyarország csak akkor egyezik bele a közös gázbeszerzési döntésbe, ha figyelembe veszik, hogy országának hosszú távra szóló gázvásárlási szerződése van érvényben. Magyarország mentesítést kapott a gázársapka alól, "így az nem veszélyezteti Magyarország biztonságos gázellátását. Megállapodtunk abban is, hogy ha lesz is közös gázbeszerzés Európában, az nem lesz kötelező Magyarország számára. Ezáltal nekünk továbbra is nyitva marad minden beszerzési lehetőség" – írta.

(Forrás: Euronews)