„Támogassa
A lényeg

Kormányinfó: Októberben egyszámjegyű lehet az infláció

24/08/2023 10:31

| Szerző: Klubrádió

A kormányinfón béketárgyalásokat sürgetett Gulyás Gergely arra hivatkozva, hogy az orosz-ukrán háború kihatással van az inflációra. A Miniszterelnökséget vezető miniszter Prigozsin halálán "nem lepődött meg". Szerinte összességében elegendő tanár van, de elismerte, hogy egyes szaktárgyakhoz, egyes helyeken nehezebb pedagógust találni.  

Az augusztus 20-ai nemzeti ünnepről szóló összefoglalóval kezdte meg a kormányinfót Gulyás Gergely. Szerinte összességében sikeres volt az ünnepség. A Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormány szerdai ülésén hozott döntésekről is beszélt:

Nem ért egyet a kormány az EB-vel az ukrán búza ügyében

Magyarország fenntartaná az ukrán gabona behozatalára vonatkozó tilalmat a szeptemberi határidő után, a Bizottság ezt azonban nem akarja, a környező országokhoz hasonlóan. A magyar kormány ezért a szeptember 16-ától lejáró tilalom meghosszabbítását szorgalmazza, ha pedig nem történik meg, akkor nemzeti keretek között vezetik majd be a korlátozást.

Októberben egyszámjegyű lehet az infláció

Az infláció ellenére is reálbéremelkedést tervez a kormány, illetve olyan kijelentést is tette, hogy az egyszámjegyű infláció talán már októberben elérhető. A KSh friss jelentése szerint 2023 júniusában a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 566 800, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset pedig 390 900 forint volt. A 20,1 százalékos infláció mellett a reálkereset 3,4 százalékkal csökkent.

Az ukrán ellentámadás elakadt, a kormány béketárgyalásokat sürget

Értékelték a háborús helyzetet is, amivel nem elégedettek, mert az előző hónapban is ezrek haltak meg. „Álláspontunk változatlan, azonnali tűzszünetet és béketárgyalásokat akarunk” – mondta Gulyás. Azért is fontosnak tartja, hogy ne folytatódjon a háború, mert az az inflációs adatokra is hatással van.

Kérdések

Tanárhiány: Gulyás szerint "összességében elegendő" tanár van Magyarországon, ma több pedagógus jut egy gyermekre, mint 10-20 évvel ezelőtt – igaz, a gyerekek száma csökkent. Azt elismerte a miniszter, hogy vannak területek és szakok, ahova nehezebb szakképzett tanárt találni.

Béremelés: A kormány azon dolgozik, hogy az emberek jövedelme idén is, amikor a pénzromlás mértéke legalább 15 százalék lesz, nagyobb mértékben nőjön, mint amilyen értékvesztést a forint kénytelen elszenvedni. Január elsején várhatóak béremelések, de a kormány csak kisebb hatással van a béremelésekre, mert a többség nem az államnak dolgozik.

Prigozsin halála: Gulyás elmondta, a kormánynak nincsen pluszinformációja az esetről, így nem tud beszámolni hivatalos álláspontról. Nem gondolja, hogy a Wagner-vezér halála destabilizálná Oroszországot. Hozzátette, "nem lepődött meg", azt viszont már nem volt hajlandó közölni, mire gondolt, amikor ezt mondta.

Novák ukrajnai látogatása: A külpolitikát a kormány határozza meg, az állam képviselete pedig a köztársasági elnök feladata – szögezte le a miniszter. Arra a kérdésre, egyetért-e a kormány Novák Katalin kijelentésével, miszerint a háborúnak a Krím-félsziget felszabadításával kell véget érnie, úgy válaszolt, hogy emlékeztetett, Orbán Viktor 2014-ben az elsők között ítélte el a Krím annexióját, csakúgy, mint a tavaly február óta bekövetkezett orosz területfoglalásokat. Ez az álláspontja a magyar kormánynak nem változott. Más kérdés, hogy a nemzetközi jog érvényesülése nem fog bekövetkezni csak azért, mert szeretnénk, a Krím ügyében fel kell mérni a realitásokat.

Az Erdoğannak bemutató aktivista ügye: A miniszter információi szerint a magyar rendőrök példásan jártak el, amikor Bán Tamás aktivistát véleménynyilvánítása után a török elnök  biztonsági emberei bámtalmazták. Senkinek nem keletkezett nyolc napon túl gyógyuló sérülése, ennél sokkal súlyosabb ügyekben folynak büntetőeljárások az országban – mondta Gulyás arra kérdésre, miért nem váltott ki az eset jelentősebb tiltakozást a kormánytagokból.

Szabálytalanul működő akkugyárak: Meg kell vizsgálni annak a lehetőségét, hogy megemeljük a környezetvédelmi bírságok tételeit, de fontos tudni, hogy a hatóságoknak jelenleg is megvan a jogkörük, hogy azonnali hatállyal felfüggesszék a szabálysértő cégek tevékenységét – mondta a miniszter. Itt szeretnék tartani az idetelepült autóipart, ezért szükség van az akkumulátorgyárakra, ugyanakkor ahol nem tartják be az előírásokat, ott be fogják zárni az üzemeket. 

Források: Telex, 24.hu, 444, hvg.hu