„Klubrádió
Reggeli gyors

"Semmi keresnivalója nem volt a török elnöknek a magyar állami ünnepen"

22/08/2023 11:30

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

"Míg mi vasárnap az államalapítást ünnepeltük, idejön egy olyan ember, aki egy tízmilliós népet terrorizál folyamatosan" – fejtette ki Erdogan látogatásával kapcsolatos ellenérzését a török delegációnak beintő Bán Tamás. A megtámadott aktivista szerint semmi keresnivalója nem volt a kurdokat nyomás alatt tartó török elnöknek, a magyar állami ünnepen. Hozzátette, bízik abban, hogy a hatóságok intézkednek ügyében.

2023. augusztus 22. Reggeli gyors - részlet 23.08.22. Bán Tamás
06:24
00:00

Ahogy arról korábban a Klubrádió is beszámolt, bántalmaztak egy magyar politikai aktivistát, Bán Tamást Budapesten, aki az államalapítás ünnepe alatt Magyarországra látogató török elnöknek bemutatott a két kezével a Matild Palace Hotelnél. A Terrorelhárítási Központnak (TEK) és a magyar rendőrségnek kellett közbeavatkoznia és kimenekítenie az illetőt, akire elmondása szerint Recep Tayyip Erdogan emberei szállhattak rá.

"Megvertek, de nem vertek agyon" – mondta a Reggeli gyors keddi adásában Bán. Hozzátette, az esetet követően olyan felvételek is birtokába kerültek, amelyek szerint elképzelhető ugyan, hogy nem is a török elnök testőrei, hanem Erdogan szimpatizánsai teperték le, de a támadók nyakában lógó akasztó alapján egészen biztos, hogy a török küldöttség tagjai voltak.

Azt is megjegyezte, hogy eleinte nem akart a sajtóhoz fordulni, de aztán ismerősei meggyőzték, hogy akkor van csak esélye valamilyen vizsgálatot kikeényszeríteni (eredményről nem is beszélve), ha a nyilvánossághoz fordul.

Bán kifejtette a török elnök politikájával kapcsolatos ellenérzéseit is: "míg mi vasárnap az államalapítást ünnepeltük, idejön egy olyan ember, aki egy tízmilliós népet terrorizál folyamatosan". A kurd kisebbségnek nincs más vágya, mint autonómiát kivívni, esetleg saját államot alapítani. Ezek alapján úgy véli, "semmi keresni valója nem volt a török elnöknek a magyar állami ünnepen".

A magyar hatóságok ugyan kikérdezték az incidenst követően, jegyzőkönyvet nem készítettek. Egyelőre várakozik, bízva abban, hogy lesz előrelépés ügyében.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Bán Tamással
2023.08.22., kedd 8:35
Riporter: Dési János