„Támogassa
Esti gyors

Balázs Péter: A Türk Tanács érdekköre és bukott politikusok jöttek el Orbánhoz

22/08/2023 07:20

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Nagyon rossz üzenete van annak, hogy olyan országok politikusait hívta meg Orbán, akikre illik az illiberális kifejezés – állítja Balázs Péter egykori külügyminiszter, volt EU-biztos.

2023. augusztus 21. Esti gyors - részlet 2023.08.21. Balázs Péter
07:27
00:00

Ahogy arról korábban a Klubrádió is beszámolt, jellegzetes társaság gyűlt össze a karmelitában az augusztus 20-ai ünnepségen.

"Az egészen biztos, hogy a budapesti nagykövetségek figyelték az eseményeket, alaposan elemezték, és megvan a véleményük róla" – mondta az Esti gyors hétfői adásában Balázs Péter egykori külügyminiszter. A volt EU-biztos hozzátette azt is, hogy ilyen esetekben két dolgot vizsgálnak, ki az, aki eljött, és ki az, aki nem. Név szerint hármukat emelte ki Balázs: Recep Tayyip Erdoğan török elnök, Ilham Alijev azerbajdzsáni elnök, a 2013-as év Korrupt Embere, és Tamím bin Hamad ál-Száni katari emír. A többieket a "futottak még" kategóriába sorolta.

 
Balázs Péter
Fotó: Klubrádió/Lantos Dániel
 

Érdekességként emelte ki, hogy a „rangos” vendégek két nagyon szűk, jellegzetes körből kerültek ki. A Türk Tanács érdekköréből, és közeli országok, Orbán által favorizált bukott politikusai közül. Utóbbiakkal kapcsolatban megjegyezte, hogy Ausztria, Csehország és Szlovénia, "de ott vannak hivatalban lévő kormányok, nem bukott politikusaikat kellene idehozni".

Rusztam Minnyihanov a Tatár Köztársaság, az ukrán gyerekek deportálásában szerepet vállaló vezetőjével kapcsolatban kifejtette, benne látja azt az embert, akin keresztül a szankciókkal sújtott Oroszország elnöke, Putyin érdekeinek megfelelően tárgyaljon a többi vendéggel.

A találkozó két lehetséges célját is felvázolta:

  • a gázellátás lehetséges megoldásait
  • a posztszovjet térségek gabonaszállítását Afrikába

A meghívott vendégekben az illiberális minősítés közös. Ebben nagyon rossz üzenetet lát Balázs. Orbán nem titkolt vágya összehívni a világ szélsőjobbos politikai erőit. Most abban reménykedik, hogy az EP-választásokon áttörést érnek el a tagországok szélsőjobboldali politikusai. A szakember megjegyezte, ebben reménykedett Orbán a legutóbbi EP-választáson is. Azonban azokban az esetekben, mint azt az olasz minta is mutatja, ha egy tagországban radikális jobboldali kormány alakul jellemzően meghunyászkodnak, hiszen építenek azokra az uniós pénzekre, amelyre Orbán, úgy tűnik, már nem számít.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Esti gyors/interjú Balázs Péterrel
2023.08.21., hétfő 18:15
Riporter: Dési János