„Támogassa
Reggeli gyors

Vegyianyag-szakértő: "Ha nincs megszabott határértéke a mérgező anyagoknak, könnyű betartani a szabályokat"

23/08/2023 14:21

| Szerző: Klubrádió/Vikár Anna

Kedden számolt be a sajtó arról, hogy az Iváncsán épülő akkumulátorgyár annak ellenére is megkapta a környezethasználati engedélyt, hogy az üzemben sokan rosszul lettek és bírságot is kaptak a rákkeltő anyagok szabálytalan tárolása és a munkavállalók veszélyeztetése miatt. Látjuk, hogy a hatóságok nem igazán tudják kézben tartani ezeket az üzemeket, nem tudják megelőzni a szennyezési eseteket – mondta Simon Gergely, a Greenpeace vegyianyag-szakértője a Reggeli gyorsban.

2023. augusztus 23. Reggeli gyors - részlet Simon Gergely 2023.08.23.
06:36
00:00

Még júliusban megkapta a környezethasználati engedélyt az SK on Hungary iváncsai akkumulátorgyára – számoltunk be a minap a Népszava nyomán.

Ez az az épülőfélben lévő üzem, amelyben több tucatnyian rosszul lettek májusban. A cég bejelentése szerint kétféle rákkeltő anyaggal dolgoznak, ezekkel csak teljes testet fedő védőruházatban,  légzés-, szem- és kézvédelem mellett lehetne érintkezni. Az iváncsai létesítményben villanyszerelést végző munkások a védeőfelszerelés hiánya, illetve a mérgező anyagok szabálytalan tárolása miatt lettek rosszul. Ezután a céget 14 millió forintra büntette meg a Fejér megyei kormányhivatal.

Ugyanez az üzem 80 milliárd forintos közvetlen állami támogatást kapott, illetve az ipari park közműfejlesztését és szennyvízelvezetését is az állam állta – idézte fel Simon Gergely, a Greenpeace Magyarország vegyianyag-szakértője a Reggeli gyorsban.

 
Az épülő iváncsai akkumulátorgyár
 
Forrás: az SK on Hungary Facebook-oldala
 

Nem az iváncsai üzem az egyetlen a kiépülő akkumulátoriparban, ahol szabálytalanságokat találtak, Abasáron augusztusban bukkantak nem megfelelően tárolt hulladékra, az év elején pedig Gödön lepte el az utcákat a Samsung-gyárból származó fehér hab, ugyanitt magzatkárosító anyagot találtak az ivóvízben – sorolta Simon a teljesség igénye nélkül.

"Látjuk, hogy a hatóságok nem igazán tudják kézben tartani ezeket az üzemeket, nem tudják megelőzni a szennyezési eseteket, miközben olyan büntetéseket szabnak ki, ami zsebpénz számba megy ezeknek a cégeknek" – mondta a szakértő.

Sok esetben az is probléma, hogy olyan szennyező illetve mérgező anyagok jutnak a környezetbe, amelyeknek nincs is Magyarországon megszabott határértéke, így aztán "könnyű betartani a szabályokat". 

Átadták az Év befektetője díjakat
 
 Hang Ki Mun, az SK On Hungary ügyvezető igazgatója, miután átvette az év legnagyobb volumenű zöldmezős beruházásáért járó díjat a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) rendezvényén, 2022. március 30-án. Mellette Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) és Ésik Róbert, a HIPA vezérigazgatója. Fotó: MTI/Máthé Zoltán
 
 

Miközben a víziközmű-hálózat az összeomlás szélén van és alig tudja ellátni a lakosságot, zöld utat adnak a hatalmas vízigényű akkumulátor-beruházásoknak és ezekhez kiépítik közpénzből a víziközművet – mutatott rá az ellentmondásra Simon, aki szerint az új iparág felépítése minden más szempontot – például a fosszilis energia felhasználásának csökkentését is – felülírja. Így aztán félő, hogy újabb és újabb szennyezések és lakossági panaszok lesznek és továbbra sem válik hatákonyabbá a hatósági fellépés.    

Van azért olyan példa, amikor egy-egy helyi tiltakozásnak van valamilyen eredménye. Egy környezetvédelmi országos találkozón volt egy fórum, ahova elmentek a különböző településeken tiltakozó szervezetek. Fóton több jogi eljárást indítottak a beruházás ellen és Győrben is megelőző intézkedéseket tesznek a helyi civilek.

Szerda délután érkezett a hír, hogy a SungEel Hitech Hungary Kft. bátonyterenyei akkumulátorfeldolgozó üzemét felfüggesztette a Nógrád megyei kormányhivatal, mivel sorozatosan megszegték a működéssel és hulladékgazdálkodással kapcsolatos előírásokat. Ez az az üzem, ahol a hivatal ellenőrei korábban rosszul lettek, majd robbanás miatt indult nyomozás. Eddig 6 alkalommal, összesen kb. 100 millió forintra büntették a céget emiatt az üzem miatt, úgy tűnik, most fogyott el a türelem.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Simon Gergellyel
2023.08.23., szerda, 7:35
Riporter: Para-Kovács Imre