„Támogassa
Megbeszéljük...

Fóti képviselő: Erőteljesen kiálltak a helyeik a tervezett akkumulátorüzemek ellen

13/07/2023 18:36

| Szerző: Klubrádió/Ivánkai Márk

A fótiak hangosan és erőteljesen tiltakoznak az ellen, hogy Fót határában két akkumulátorüzemet is terveznek ázsiai cégek. Vargha Nóra, Fót független képviselője azt mondta a Megbeszéljük című műsorban értékelte a lakossági fórumon elhangzottakat. Arról is beszélt, hogy a tiltakozás hatására jelenleg sikerült megakasztaniuk a beruházások menetét.

2023. július 13. Megbeszéljük-részlet (2023.07.13.) Vargha Nóra
16:18
00:00

Az interjút megelőzően arról a Fóti lakossági fórumról játszottunk be hangfelvételt, amelyen egy tervezett akkumulátorgyárral kapcsolatban fejtették ki a véleményüket a helyiek. A jelenlévők mind határozottan hangot adtak elégedetlenségüknek azzal kapcsolatban, hogy Fót határában két darab akkumulátorüzemet terveznek – értékelte Vargha Nóra, Fót független önkormányzati képviselője a fórumot.

"Szerencsére mind a kettőt sikerült megakasztani, és felcsillant valamiféle remény arra, hogy egy ideig biztosan nem kezdenek el működni" – fogalmazott. Pozitívan értékelte, hogy a lakosok 200-nál többen is eljöttek, és a beruházásokról "végre hangosan elmondják azt, hogy nem akarják".

Természetesen a fóti lakosok között is vannak, akik úgy gondolják, hogy őket nem érinti ez az ügy, támogatják az elektromos autókhoz való akkugyártást, vagy csak az ellenzék lázongásának vélik a tiltakozást – ismerte el Vargha. Ugyanakkor az emberek egyre tájékozottabbak az akkugyárak terén, és sokan tartanak az egész ágazattól. A Gödön már több éve működő akkugyár pedig sokak számára elrettentő példakánt szolgál: "Gödön tűz van, halálos üzemi baleset van, szivárgás van és méreg a talajvízben" – tette hozzá.

Az egyik beruházást keretében a HTNS koreai cég tervez egy 4000 tonnányi akkumulátor-alapanyagok tárolására alkalmas raktárat, ami egy átmeneti tároló helysége lenne a gödi Samsung gyár kiszolgálására – magyarázta a képviselő. A másik beruházás pedig a kínai BYD elektromos autógyárnak egy beruházása, ahol elektromos buszokba való akkumulátorokat terveznek összeszerelni – tette hozzá.

Vargha szerint sokszor kérdezni sincs lehetőségük, mert a közigazgatás "tisztára söpri az utat" ezen üzemek előtt: például a fóti akkumulátor-összeszerelő esetében azt mondta a környezetvédelmi hatóság, hogy ezeknek az üzemeknek nincs jelentős környezeti hatása, ezért még egy egyszerű környezeti hatástanulmányt sem kell készíteniük.

A fideszes többségű fóti önkormányzat annyit tudott tenni, hogy mind a két üzem esetében a folyó eljárásokban – az egyik egy környezetvédelmi, a másik egy iparbiztonsági volt, észrevételeket nyújtott be, tiltakozott. Továbbá amikor a veszélyes-anyagraktár megkapta a katasztrófavédelmi engedélyt, akkor az önkormányzat perrel támadta meg a hatóságot – mondta Vargha.

Valószínűleg a fideszes városvezetés is érzi, hogy mindennek van határa, ugyanis a polgármester, Vass György hozta azt a perindítást kezdeményező keresetlevelet, aminek benyújtását a képviselőkre bízta – mondta Vargha Nóra. 

A Fóti lakossági fórumról készült hangelvétel a Magyar Hang tulajdona, felhasználása a lap engedélyével történt.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük.../Interjú Vargha Nórával
2023. július 13., csütörtök 16:20
Riporter: Bolgár György