„Klubrádió
A lényeg

Felfüggesztették a bátonyterenyei akkumulátor-feldolgozó üzem működését

23/08/2023 14:53

| Szerző: Klubrádió

Határozatlan időre felfüggesztette a bátonyterenyei akkumulátor-feldolgozó működését a Nógrád Megyei Kormányhivatal. A dél-koreai tulajdonú SungEel Hitech Hungary Kft. üzeme sorozatosan megszegte a működéssel és hulladékgazdálkodással kapcsolatos előírásokat.

A kormányhivatal korábban hatszor, összesen csaknem 100 millió forint bírsággal sújtotta a céget, amely júniusban 31 milliós, júliusban 50 milliós büntetést kapott. A cég másik, szigetszentmiklósi üzemét is többször megbírságolták a dolgozók súlyos veszélyeztetése miatt. Abban az üzemben márciusban ketten meghaltak egy robbanásban.

A bátonyterenyei üzem akkor indulhat újra, ha a cég megteremti a jogszerű működés feltételeit. A többi között rendeznie kell a túltárolt hulladék helyzetét is.

Ahogy a 444.hu összegzi, a bátonyterenyei üzem 2021-ben eleve katasztrófavédelmi engedély nélkül kezdett működni, de a veszélyes anyagokat később is szabálytalanul tárolták. Arra a gépre sem volt engedélyük, amely tavaly felrobbant. Aztán az egyik daráló idén június elején is kigyulladt. Idén tavasszal még a hatósági ellenőrök is rosszul lettek ott a szabálytalanul tárolt vegyi anyagoktól.

Hozzátették: a néhány milliós bírságokat még mindig bőven fedezt az a 2,8 milliárdos állami támogatás, amit az induláshoz kaptak. A SungEel a németországi Rudolstadtban akart hasonló újrahasznosító üzemet nyitni, de mivel a helyiek közel kétezer panaszt adtak be a lehetséges légszennyezés miatt, a vállalat áprilisban lefújta a projektet.

(Kiemelt kép: MTI)