„Támogassa
A lényeg

Felsorolta az akkugyárak körüli ellentmondásokat Lendvai Ildikó

15/08/2023 19:39

| Szerző: Klubrádió

Lendvai Ildikó, az MSZP volt elnöke egy Facebook-posztban foglalta össze, hogy az akkumulátorgyárakról szóló kormányzati kommunikáció és a valóság sokszor mennyire ellentétben állnak egymással. 

Elsőként Szijjártó Péter külügyminiszter májusi nyilatkozatát idézi, miszerint "a magyarországi akkumulátorgyárak a legszigorúbb előírásokat betartva épülnek meg". Lendvai ezt azzal egészítette ki, hogy az augusztusi vizsgálati megállapítás szerint a Bátonyterenyén felrobbant akkumulátor-újrahasznosító berendezés összesen 85 elemében tért el a szabályostól.

Szintén májusban Szijjártó azt közölte, hogy "bár egyesek megpróbálják kihasználni az emberek bizonytalanságérzetét, fontos tudni, hogy minden meglévő és épülő gyárnak meg kell felelnie a rendkívül szigorú hazai környezetvédelmi előírásoknak." Ehhez képest mikor 2022 márciusában a Nógrád megyei Kormányhivatal hatósági ellenőrzést végzett a gyárban, az ellenőrzés során a hivatal emberei rosszul lettek a kiáramló gázoktól, másnap mégis kiadták az engedélyt – emlékeztetett Lendvai.

Az MSZP volt elnöke arra is felhívta a figyelmet, hogy míg a bátonyterenyei beruházáshoz a SungEel Hitech Hungary Kft. 2,8 milliárd forint állami támogatást kapott, addig a különböző szabálysértésekért eddig összesen 100 millió forint büntetést fizettek.

"Volna egy ajánlatom. Ha én is kapok 2,8 milliárd közpénzt, hajlandó vagyok egyből akár 200 milliót befizetni a hatóságoknak. És még fel se robbantok semmit, egyetlen ember sem sérül meg. Sőt: ennyiért lemondok az egész akkumulátor bizniszről. És mindenki jól jár. Jó, én egy kicsit jobban" – fogalmazott Lendvai Ildikó.