„Klubrádió
Esti gyors

Kölcseys tanár: Mi óvatosabbak vagyunk, mert már megégettük magunkat

5/12/2022 22:30

| Szerző: Klubrádió/szg

Poros Klára, a Kölcsey Ferenc Gimnázium tanára, aki franciául tanítja a matematikát, az ő iskolájukban kezdődött elbocsátásokra reagálva azt mondta: "én félek, a kollégáim közt ez változó". Már csaknem ezer tanár vállalt polgári engedetlenséget, a Kölcseyben legutóbb hétfőn hatan, és nem is tudja, lesz-e ilyen a közeljövőben. "Mi óvatosabbak vagyunk, mert már megégettük magunkat, megpróbálunk a kulturált keretek között lépéseket tenni" – mondta.

2022. december 05. Esti gyors / részlet, Poros Klára (22.12.05.)
07:31
00:00

A Belügyminisztérium informatikai helyettes államtitkára szerint "furcsa nagyon sok pedagógusnak, hogy az a négy óra, hat óra, amit oktatással kell tölteni, az munkaidő". Hozzátette: a BM-nél senki nem mondta, hogy "nem kell adni ezeknek pénzt", csak nincs.

Poros Klára, a Kölcsey Gimnázium tanára, aki franciául tanítja a matematikát, az Esti gyorsban erről azt mondta: nagyobb problémák vannak annál, hogy állandóan arról beszéljünk, hány órát dolgozik egy pedagógus, azért mennyit kap és magántanítással mennyit kereshetne. Nem ezek a sarkalatos kérdések – jelentette ki.

Azon szokott gondolkodni, hogy mik azok a fontos kérdések, amelyekben mindannyian egyetértenek, akik tüntetéseket szerveznek, utcán vannak, változást akarnak az oktatásban, és ezek közül melyek azok, amelyek ingyen vannak. Tehát amelyeknél nem lehet arra hivatkozni, hogy az EU-s pénzektől függ a megoldásuk.

Ezek közül szerinte a legfontosabb a párbeszéd, hogy legyen kommunikáció az oktatás irányítói és az oktatásban dolgozók között. A kulcsszó az autonómia, a tanári és intézményi autonómia, azt a szabadságot kell visszakapniuk a tanároknak, hogy a tananyagban változást tudjanak elérni, hogy a diákok leterheltségét tudják csökkenteni és ezeken keresztül értelmes oktatás alakulhasson ki és értelmesen lehessen iskolába járni, ott tanulni.

Ezekre nincs semmiféle reakció a kormány részéről, egyelőre még a kommunikáció se indult el – közölte. Nagyon jó lenne, ha le lehetne ülni erről beszélni, mert ha valamikor lesz valahány százalékos fizetésemelés, attól ezek a kérdések nem oldódnak meg. Nyilván lesz, aki azt mondja, hogy ha egy kicsit jobban keres, akkor ideig-óráig csendben tud maradni, de ezek nagyobb ügyek ennél.

 
Október 23-án így tüntettek a kölcseys diákok (kép: Klubrádió)
 

Szoktak arról beszélni a tanáriban, hogy milyen lépéseket kell még tenni, és az egyik fontos dolog lenne, hogy még több embert vonjanak be. Ahány tanár, annyiféle meggyőződés, hozzáállás az ügyhöz, de azt megtehetik, hogy a kisebb iskolákat is megszólítják és bátorítják, mert ahol csak egy gimnázium van, ahol jobban függnek a városvezetéstől, ott sokkal nehezebb kiállni. Ez valószínűleg a nagyobb, fővárosi iskolák feladata lesz – mondta Poros Klára.

A Kölcseyben, az ő iskolájukban kezdték a kirúgásokat, erre reagálva azt mondta: „én félek, a kollégáim közt ez változó, ki jobban, ki kevésbé”. Már csaknem ezer tanár vállalt polgári engedetlenséget, a Kölcseyben legutóbb hétfőn hatan, és nem is tudja, lesz-e ilyen a közeljövőben. „Mi óvatosabbak vagyunk, mert már megégettük magunkat, megpróbálunk a kulturált keretek között lépéseket tenni”.

Elmondta, amikor elfárad, diákokból inspirálódik, gondolva itt a kölcseysekre és a diákok által szervezett akciókra általában, mert azok a legbátrabb és legütősebb kiállások. A szülők támogatását is abszolút élvezik. A mindenkori választópolgár a szülő, a diákok közül pedig sokan 18 évesek vagy nemsokára azok lesznek, amit ők gondolnak és közvetítenek, annak van ereje.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Esti gyors
2022. december 05., hétfő 18:35
Műsorvezető: Dési János