„Köszönjük
A lényeg

Helyettes államtitkár: Sok pedagógusnak furcsa, hogy az a négy-hat óra, amit oktatással kell tölteni, az munkaidő

5/12/2022 19:41

| Szerző: Klubrádió

A Belügyminisztérium informatikai helyettes államtitkára szerint "furcsa nagyon sok pedagógusnak, hogy az a négy óra, hat óra, amit oktatással kell tölteni, az munkaidő". Hozzátette: a BM-nél senki nem mondta, hogy "nem kell adni ezeknek pénzt", csak nincs.

Hajzer Károly, a Belügyminisztérium informatikai helyettes államtitkára a tanárokról beszélt egy most nyilvánosságra került előadásában, amely október 19-én hangzott el az Infotér Konferencián. Akkor már hetek óta tartott a tiltakozássorozat, kirúgtak öt tanárt polgári engedetlenség miatt, és közeledett a nagy, október 23-i tüntetés.

A helyettes államtitkár a 444-en megjelent videó tanúsága szerint úgy fogalmazott: 

Ismeretes, hogy furcsa nagyon sok pedagógusnak, hogy az a négy óra, hat óra, amit oktatással kell tölteni, az munkaidő. És tudom, hogy elveszi ez az idő azt az időszakot, amikor ő különórát tud adni diákoknak 6-7-8 ezer forintért óránként, de mégis, ha ő jelentkezett abba az iskolába, hogy ő tanítani fog, hát a minimum, hogy azt úgy valahogy elvégzi. És a szabadidejében meg persze, menjen akkor oktatni meg keresse a pénzt, meg mindent csinálhat”.

Majd rátért a tiltakozássorozatra: „De valahogy ezt a kialakult helyzetet, ami most jelenleg van, nem úgy kell elrendezni, hogy akkor nem járunk be órára, mert ez olyan fura nekünk, akik dolgozunk, hogy én mérnök vagyok egyébként, és akkor én kicsit sérelmezném, ha valaki polgári engedetlenséget folytatna... Hanem hát, bocs, jöjjön be, dolgozzon, oszt' utána váltson munkahelyet. Én ezt mondom.”

„És ez egy személyes vélemény, nem tartom helyesnek azt, hogy úgy gondolják, hogy a diákoknak az érettségi felkészítésének megakadályozása majd zsarolja a vezetést. Hát ez olyan fura, nem?” – tette hozzá.

„De egyébként tüntessen persze, hát itt szabad tüntetni, meg mindent szabad csinálni. Tényleg mindent szabad – szólt megengedően, majd hozzátette: „De azt kell megérteni, hogy más a munka, és van sztrájk is meg minden, és le van korlátozva, ez világos, meg minden. De én mint informatikus azt tudom mondani, hogy fura helyzet van ezzel, tényleg.”

„Senki nem mondja, hogy sokat keresnek. De tényleg nem mondja senki. Többet kell keresni, igen. Mi lenne a legkényelmesebb a BM-nek? Ha mindenki öt-hatszor annyit keresne. Igen? Hát persze. Hát, ha azt hiszi valaki, hogy a Belügyminisztérium azt mondta, hogy itt nem kell adni ezeknek pénzt, bocsánat, hát miért ne adnának? Csak nincs” - mondta Hajzer, majd elárulta, szerinte hogyan lehetne mérni a tanárok teljesítményét: mint az orvosokét.

„A kiemelt tanárok kiemelt munkát végeznek, és a kiemelt bérezés is szerintem jár nekik. De megalapozni csak akkor lehet, hogyha ez valahogy mérve van. És mi a legjobb mérőszám? Az, hogyha azt nézzük, hogy a diákokban ez mit okozott (...). Hogy valami javult vagy romlott.”

Önéletrajza szerint Hajzer Károly 1981 és 2010 között a rendőrségen dolgozott, azután 2010-től a Belügyminisztériumban vezette az informatikai főosztályt négy éven át. 2014 óta helyettes államtitkár a tárcánál, amely a 2022-es kormányalakításkor kapta meg az oktatásügyet.

(Kiemelt kép: MTI/Czeglédi Zsolt)