„Klubrádió
A lényeg

Újabb tanári tiltakozásokkal indul a hét

4/12/2022 21:42

Már több mint 80 iskola jelezte - ezek negyede vidéki -, hogy tanárai közt lesznek, akik nem terveznek tanítani hétfőn, már 832 ilyen pedagógusról tudni.  

Az újabb, szerdai pedagóguselbocsátások után elég forró lett a hét, egyre több helyen tiltakoznak a tanárok és a diákok is. Előbbiek többnyire sztrájkkal és polgári engedetlenséggel, utóbbiak felvonulással, ülősztrájkkal és petíciókkal. Hétfőn is terveznek ilyeneket, a Kölcsey Gimnázum diákjai a Belügyminisztériumba visznek levelet Pintér Sándor belügyminiszternek és Maruzsa Zoltán közoktatásért felelős államtitkárnak. A Belügyminisztérium előtt egyébként folyamatosan demonstrálnak minden nap a diákok.

A Deák téri templom előttre reggeli 9-re szervez egy kötetlen, egymást erősítő beszélgetést a Tanárok a Tanárokért csoport, de folyamatosan újabb és újabb kisebb tiltakozó események zajlanak Budapesten és országszerte. Csütörtökre országos ülősztrájkot terveznek, péntekre pedig a diákok vonulnak az MTVA-hoz.

A kirúgott karinthys tanároknak az diákok szülei terveznek fizetni azért, hogy foglalkozzanak tovább a tanulókkal az iskolán kívül, de azt is hozzátették, hogy ezt a pénzt "az utolsó fillérig vissza fogják perelni" az államtól. A Karinthy igazgatója szerint lesz hétfőn oktatás, de az ott tanító Berta Beáta szerint ez majd csak aznap hétfőn reggel fog kiderülni, ugyanis jelenleg egyáltalán nem látszik, mit tudnak megoldani, hiszen az egyébként is túlterhelt pedagógusoknak most azzal is szembe kell nézniük, hogy hat társukat egyszerűen elbocsátották szerdán.

Az Iványi Gábor által működtetett Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség, illetve a fenntartásukban működő Wesley János Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium is a kirúgott pedagógusok segítségére sietett, amikor felajánlotta termeit oktatási célokra, hogy a végzős osztályokat felkészíthessék az érettségire és felvételikre a tanárok, ha már saját iskolájukban nem tehetik meg.