„Klubrádió
Reggeli gyors

Iványi a tanárok elbocsátásáról: A kormány nem tud helyes döntést hozni

5/12/2022 11:54

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

"Úgy látszik, ez a rendszer, ez a kormány nem tud jó és helyes döntést hozni, amíg nem távozik" – mondta Iványi Gábor a Klubrádiónak. A Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség vezetője bízik abban, hogy a tanárok kitartanak követeléseik mellett, mert így a kormány nem tudja "felszalámizni" az elégedetlenek táborát.

2022. december 05. Reggeli gyors - részlet 22.12.05. Iványi Gábor
06:53
00:00

Iványi Gábor egyházának iskolája tantermeket ajánlott fel a most kirúgott tanárok számára – írta meg a 444. A Wesley János Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium felajánlása értelmében szerdán 16 órától, illetve pénteken 15 órától azon elbocsátott tanárok, akik végzős osztályokat oktatnak, előkészítő, felzárkóztató órákat tarthatnak.

"A vizes embernek egy kis eső nem árt már" – mondta a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) vezetője a Klubrádiónak arra a kérdésre, hogy tart-e a felajánlás miatt további retorzióktól. Hozzátette, ha tervez is további lépéseket ellene a kormány, vannak olyan erkölcsi döntések, amelyeket "nem lehet másképpen meghozni".

Kifejtette, nagyon fontosnak tartja, hogy azok az elbocsátott tanárok, akiket az idei tanévben érettségiző osztályától szakítottak el, korrepetálni tudják diákjaikat.

"Úgy látszik, ez a rendszer, ez a kormány nem tud jó és helyes döntést hozni, amíg nem távozik" – mondta Iványi, hozzátéve, ezt tartja a helyzet kulcsának. Szerinte, ha a kormány megemelné a tanárok fizetését, a mostani probléma talán megoldódhatna, de vannak még más csoportok, akik súlyos problémával küzdenek. Közben szalámizós taktikájával, a különböző elégedetlen csoportok különtartásával, a kormány uralma alatt tudja tartani a helyzetet – véli Iványi, aki épp ezért abban reménykedik, hogy a pedagógusok kitartanak.

Ahogy arról korábban a Klubrádió is beszámolt, végrehajtási jogot jegyzett be a Magyar Evangéliumi Testvérközösség ingatlanaira a NAV. Bár az Alkotmánybíróság tíz éve megállapította, hogy alaptörvény-ellenesen vették el a MET egyházi státuszát, az Alkotmánybíróság tanácsa visszautasította, hogy megsemmisítse a Fővárosi Törvényszék és a Kúria ítéletét.

 
Iványi Gábor (2022)
 

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Iványi Gáborral
2022.12.05., hétfő 7:25
Riporter: Szénási Sándor